57. brigada HV "Marijan Celjak"

12.06.2021. 16:15:00

57 Brigada Marijan Celjak Sisak, bila je prva dragovoljačka postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

 

U samom početku djelovanja brigade, tada samostalnog bataljuna, pri zauzimanju vojarne u Sasinoj gredi pogiba tadašnji dozapovjednik, Marijan Celjak, po kome SAMB, kasnije i brigada dobiva ime.

Osnutak i ratni put[

 

10. lipnja 1991. u barakama ORA-e u Sisku osnovano je prvo zapovjedništvo 57. samostalnog bataljuna kojeg su činili zapovjednik Antun Bobetko, dozapovjednik Marijan Celjak te Franjo Jansky, Dragutin Selanec, Marijan Batovanja, Željko Sklepić, Franjo Pavičić, Josip Brajković i Darko Pavlak. Već 21. lipnja 1991. profesionalizirano je pet djelatnika Zapovjedništva, a 23. lipnja održano je prvo postrojavanje na ORA-i Sisak. 57 Brigada ustrojena je 1. travnja 1993. godine stapanjem 120. brigade, 57. samostalnog bataljuna (SAMB), MPOAD i vojna policija Sisak.

 

Pedesetak pripadnika 57. Samb-a odmah nakon prvog postrojavanja izašlo je na položaje u Sunji Nakon napada terorista na Policijsku stanicu u Glini, 26. lipnja 1991.godine, dragovoljci 57. bataljuna zauzeli su položaje u Komarevu, prvoj obrambenoj crti Siska. O hrabrosti branitelja govore podaci o osvajanju Barutane, prve osvojene vojarne u Hrvatskoj, Šašne grede i Žažine kao i činjenica da pripadnici 57. SAMB-a nikad nisu napustili položaj u Komarevu otkuda su krenuli u akciju Oluja.

U povijest je otišlo tridesetak poginulih branitelja i njihovih zapovjednika: Marijan Celjak, Berislav Pavičić, Stjepan Grgec, Marijan Šokčević i drugi.

Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: Antun Bobetko, Goran Silaj, brigadir Matija Pavlović, te legendarni zapovjednik brigadir Stjepan Grgec Grga, koji je poginuo u Oluji..

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: