86 novooboljelih, BEROŠ: “Novca nema, razgovarat ću s veledrogerijama, čeka nas velika reforma zdravstvenog sustava”

16.07.2020. 16:00:00

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u 14 sati objavljuje nove podatke o zaraženima koronavirusom u posljednja 24 sata.

– Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u RH. Broj pozitivnih osoba od 25.2. je 4039. Od toga je u 24 sata 86 novodijagnosticiranih osoba. Ukupno se oporavilo 2729 osoba, od čega u 24 sata 34 osobe, 13 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je 87 više nego jučer – poručio ministar zdravstva Vili Beroš.

U posljednja 24 sata nema preminulih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Od današnjih pozitivnih je njih preko 74% iz samoizolacije pa nisu dalje širili virus. Od zdravstvenih djelatnika aktivno je 82, a u samoizolaciji ih je 487, odnosno 21 manje nego jučer.

Svakodnevno razmatramo i donosimo selektivne mjere s obzirom na epidemiološku situaciju. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga moloim građane za strpljenje i odgovorno ponašanje. Zahvaljujemo svima koji svojim primjerom upućuju na to kako se trebamo ponašati, rekao je Beroš.

Novinari su Stožer upitali o problemima s unosom brojki novooboljelih, zbog čega se pojavila razlika u priopćenom broju oboljelih.

– Od početka epidemije dnevno izvještavamo o broju novooboljelih na temelju e-platforme HZZO-a u koju svi čim završe test, upisuju rezultat. Tako promptno dobivamo informacije o novooboljelima. Dogodilo se od četvrtka da platforma u koju upisuje laboratorij Istarske županije iz tehničkih razloga zakazala pa nismo dobivali informacije, što smo uočili tek u nedjelju. Pronašli smo grešku i počeli to ispravljati. Podaci od ponedjeljka do danas su precizni i točni što se tiče Istre. One od četvrtka do nedjelje nismo objavili sada kao novooboljele, te podatke ćemo uskladiti s našim podacima i te 34 osobe ćemo zbrojiti sa svima ostalima i objaviti precizno točne podatke. Slično se dogodilo i sa PGŽ. Oni danas imaju nulu, ali mi izbvještavamo o 13 jer dva dana nije radila platforma za upis. Moramo provjeriti što sa tehnikom ne valja. Sada ćemo pažljivo pratiti funkcioniranje platforme u svim žuipanijama i nadamo se da se ova situacija neće ponoviti, rekao je Capak, a dodao i da ne zna jesu li organizirane kontrole i nadzori mjera koje su na snazi od jučer.

Ministar zdravstva Beroš je odgovarao na pitanje novinara o dugu od milijadru kuna veledrogerijama.

– Pitanje dugova nije od jučer, mi kao odgovorna vlada želimo razgovarati o tom kontekstu. Jutros je u Vladi bio sastanak. Prvi sastanak s predstavnicima veledrogerija će biti u ponedjeljak, drugi u srijedu i naći će se nekakvo rješenje. U budućnosti treba promišljati adekvatnu politiku primjene lijekova u RH za dobrobit bolesnika, ali i rješenje koje će omogućiti financijsku održivost sustava. Pacijenti trenutno ne trebaju biti zabrinuti. Napravit ćemo sve da se dugovi riješe i da se u budućnosti ne generiraju ovakvi dugovi, rekao je Beroš.

– Dugovi ne rastu samo u posljednjih 6 mjeseci nego duži vremenski period. Covid epidemija je doprinijela disbalansu u plaćanju. U odgovoru zdravstvenog sustava na epidemiju nismo pružali usluge osim hitnih, danas pokušavamo odgovoriti na drugi način ali ne možemo zanemariti da je virus još uvijek među nama. Mnoge ustanove smanjuju liste čekanja koje su nastale i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Bolnički sektor nije jedini koji generira dugove, tu je i primarni sektor. Čeka nas ozbiljna reforma zdravstvenog sustava.

– Traženje je jedno, mogućnosti druge, ali nastojat ćemo naći određeni kompromis tijekom idućeg tjedna. Trebat ćemo težiti sustavnim rješenjima. Jedino tako ćemo u budućnosti biti financijski održivi i pružati kvalitetne zdravstvene usluge. Jutros sam i premijeru predložio određena rješenja.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.