Admiral Hranj otkrio što je s vozilima koja navodno propadaju u Remontnom zavodu

16.02.2021. 11:23:00

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj izjavio je u ponedjeljak da američka donacija vozila HV-u predstavlja velik doprinos sposobnosti oružanih snaga, kopnene vojske i specijalnih snaga te da se najveći dio vozila nalazi u postrojbama.

Najveći dio vozila nalazi se u postrojbama - u bojni Vukovi, Specijalnim snagama, vojnoj policiji i Zapovjedništvu za potporu, izjavio je Hranj za Dnevnik TV Nova nakon što su se pojavili napisi u medijima da vozila iz američke donacije Hrvatskoj propadaju u Remontnom zavodu.

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zahvalio je SAD-u  na donaciji te ocijenio kako vozila predstavljaju velik doprinos sposobnosti oružanih snaga, kopnene vojske i specijalnih snaga. Dio tih vozila ići će s našim kontingentom u operaciju KAFOR na Kosovu, istaknuo je.

Dio vozila, nakon što su primljena po viđenju, nalaze se u Remontnom zavodu i u različitim su fazama pripreme za uporabu, odnosno nalaze se na remontu, rekao je Hranj i dodao kako su vozila koja se nalaze u postrojbama potpuno ispravna i u redovitoj su uporabi.
Posebno je to važno, naglasio je, za specijalne snage i za bojnu Vukovi, jer su to temeljna vozila u obavljanju njihovih zadaća.

Istaknuo je čvrstu namjeru da se sva vozila osposobe i budu u uporabi u postrojbama Hrvatske vojske. 

"Vozila su izuzetno dobra, kvalitetna i odgovaraju našim potrebama, a vozila ćemo osposobljavati u skladu s raspoloživim sredstvima i mogućnošću dobavljanja pričuvnih dijelova koji dolaze iz SAD-a te s raspoloživim vremenom i kapacitetima Remontnoga zavoda", rekao je načelnik Glavnoga stožera. 

"U ovoj godini planiramo osposobiti osam vozila iz kontingenta koji se nalazi u Remontnom zavodu", najavio je Hranj i dodao kako su u početku uspjeli osposobljavati 40 pa 20 pa onda 10 vozila. 

Sve je to, napomenuo je, ovisilo o potrebama i raspoloživim kapacitetima u Remontnom zavodu.
Izrazio je uvjerenost kako se u sljedećih dvije-tri godine za dvadesetak milijuna kuna može osposobiti preostali kontingent vozila.

"Vozilima je potreban remont motora i sustava  jer su vozila bila u uporabi, a došla su nam u različitim stanjima ispravnosti", rekao je Hranj i dodao kako im još treba ugraditi strojnice 12,7 i komunikacijske sustave, a po potrebi se mijenjaju i balistička stakla te ih treba i obojiti u naše boje.

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: rj/h

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.