AFERA RIMAC: Dužnosnike upletene u aferu čeka brza smjena

28.08.2020. 09:52:00

Niz dužnosnika u Vladi obuhvaćen je novim krakom istrage vezano uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac, a uglavnom su osumnjičeni da su od nekadašnje kninske gradonačelnice tražili pomoć da osigura prolaz na državnim stručnim ispitima za više osoba. Oni svi mogu očekivati i smjene s dužnosti, što je jučer i najavio premijer Andrej Plenković.

- Prema onome što smo mogli razabrati, govori se u istrazi o dodatnih 18 okrivljenika. Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, svih neovisnih institucija i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito, u razumnim rokovima - rekao je te dodao da će oni za koje bude utvrđeno da su odgovorni i odgovarati te najavio da će Vlada, ako bude riječ o nekim ljudima koji imaju određene političke dužnosti, s te strane povlačiti i političke poteze.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će od DORH-a tražiti popis ljudi koji su obuhvaćeni novim krakom istrage kako bi mogli djelovati u skladu s propisima koji su vezani uz službenike, koji se ne mogu politički smijeniti. U Vladi pak neslužbeno kažu kako će te odluke brzo donositi. - Na prvi se pogled čini kako se radi o djelima koja su rađena na nižoj razini o čemu ministri nisu i nemaju nikakva saznanja.

Osuđujemo svaki takav oblik korupcije i odlučno ćemo se boriti protiv toga - poručuju iz Banskih dvora. Uz Domagoja Validžića, koji je jučer ekspresno na zatvorenom dijelu sjednice Vlade razriješen dužnosti pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i to na osobni zahtjev, istragom je obuhvaćena i njegova supruga Anita Validžić, savjetnica u kabinetu ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Tu je i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je tražila sređivanje ispita za brata, a prema sumnjama za nezakonito zapošljavanje osumnjičen je direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić. Na popisu su i čak dva državna tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja i to Ivan Vukić, koji je navodno tražio da se sredi ispit za vozača ministra Tome Medveda, te dugogodišnja dužnosnica u tom Ministarstvu, državna tajnica Nevenka Benić. Medved je, inače, prekjučer ispred Vlade viđen kako ulazi u službeni automobil i sam se odvozi, bez vozača.

Osumnjičen je i pomoćnik ministra financija Zdravka Marića i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, koji je također, sumnja se, tražio od Rimac sređivanje državnog stručnog ispita. Za isto djelo se sumnjiči i glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, kao i Dubravko Novak, koji je 16. lipnja nakon 27 godina rada u MUP-u otišao u mirovinu kao načelnik Policijske akademije. Istragom su obuhvaćeni i Marija Idžan, HDZ-ova zamjenica Općinskog načelnika Gvozda, te poznati zagrebački zlatar Paško Dodić. (Goran Penić)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.