AFERA SMS Franjo Varga iznio obranu: Dobio sam jedan laptop od Tomislava Karamarka, ne znam čiji je...

20.01.2021. 12:57:00

Po optužnici, Franjo Varga kreirao je lažne prepiske kako bi spriječio dokazivanje u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića, kao i u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.

"Ova je optužnica kompletna konstrukcija, apsolutno netočna, također i nedorečena, kao i vještačenje",započeo je Franjo Varga u srijedu u iznošenju obrane na Županijskom sudu u Osijeku, gdje se njemu i Blažu Curiću, inače kumu Milijana Brkića, sudi u tzv. "aferi SMS".

Po optužnici, Franjo Varga kreirao je lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja” u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku, piše Večernji list.

Tom je prepiskom, poznato je, Zdravko Mamić mahao pred novinarima večer prije izricanja presude. A kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije, krivotvorio je, tereti se, prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje. Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov. 

"Što se tiče optužbi da mi je Blaž Curić dostavljao brojeve, to je apsolutno netočno. On mi sigurno nije dostavio broj Sigurnosno-obavještajne agencije. Iz popisa mojih poziva se jasno može vidjeti da sam više puta bio u kontaktu sa SOA-om, zadnji put dva ili tri dana pred uhićenje. Broj Martine Dalić dao mi je Milijan Brkić, ne kako bih sačinio korespondenciju, nego je jedan moj prijatelj htio ući u ministarstvo, no ona nije imala mjesta pa je otišao za pomoćnika ministra u jedno drugo ministarstvo. Nije istina da mi je Blaž Curić dao broj Milijana Brkića, s njim sam u komunikaciji od 1998. Nije istina ni da mi je Curić dao broj Andreja Plenkovića", nastavio je Varga.

Spremao 'na svoj Google'

Što se tiče slučaja Ivice Todorića, kazao je kako je dokumente i slike našao "na jednom laptopu" te ih spremio "na svoj Google".

"Dobio sam jedan laptop od Tomislava Karamarka, preko Ivice Prnjaka, da napravim 'back up', ne znam čiji je laptop. Nazvao sam Ivicu Prnjaka i sutradan su mi se na vratima pojavili on i Džemal Paloš, onaj što je ubio onog iz autobusa, i pokupili su mi sve uređaje. Ja sam nakon toga obavijestio Blaža Curića, Milijana Brkića i posredno Andreja Plenkovića. Čak sam podnio i kaznenu prijavu, sve to ima u mojim mailovima. Jako puno informacija sam dobivao, i od tajnih agenata, i od stranih agencija. Tri mjeseca prije znao sam da će početi istraga protiv mene jer sam bio žestoki protivnik Istanbulske konvencije, pa je pokrenuta istraga, zbog sprege policije i politike. Kad je krenula istraga, ustanovili su da imam kontakte s određenim političkim miljeom, trebao sam poslužiti kao mamac da se dođe do njih, međutim to nisu uspjeli", izjavio je Varga.

"Molim Vas da pokušate koncizno i jasno iznositi obranu, iznosite malo jedno, malo drugo, teško je to sve povezati" upozorila ga je sutkinja.

Ustvrdio je i kako je od jednog policijskog službenika zaprimio SMS-ove nekoliko dana prije medijske konferencije koju je održao Zdravko Mamić te ih proslijedio Mamiću. Sadržaj tih poruka odnosio se na navodnu korespondenciju osječkog suca i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

"Iskreno, ni ne znam što piše u tim porukama. Primio sam ih i proslijedio. Nešto malo jesam čitao i vidio sam da ga navodno treba osuditi", dodao je.

Kazao je i kako je dokumente predao Mamiću "nakon što je završeno dokazivanje, neposredno prije izricanja presude, pa samim time nije mogao ni sprječavati dokazivanje".

"Nisam to Mamiću poslao s namjerom da išta napravi s time, nego da mu služi kao putokaz kuda to ide. I sam sam u Splitu bio žrtva političkog progona, pa sam smatrao da je i on žrtva političkog progona. Jer sam dobio informacije da su ga Mario Bertina, koji je bio načelnik PNUSKOK-a,  i Ranko Ostojić pratili nezakonito. Jasno sam mu rekao da ti dokumenti ne mogu biti dokazi. Predložio sam da ih pozove za svjedoke, pretpostavio sam da na sudu neće  lagati, kao što ne lažem ni ja", ustvrdio je.

Izvor: lb/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.