Afera u Poreznoj upravi: Što nakon priznanja dvije akterice može nekoć visokopozicionirani poreznik?

28.10.2024. 17:12:00

Afera u Poreznoj upravi dobila je danas prvi sudski epilog. U procesu protiv nekadašnjeg visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi Slaviše Penave i još troje ljudi koji su bili uključeni u korupcijski lanac raskrinkan prije godinu dana, dvije okrivljenice priznale su krivnju. Nagodile su se s USKOK-om i dobile relativno blage kazne.

Riječ je o dijelu optužnice, prema kojoj je Penava još u prosincu 2021. kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave postigao dogovoru s poduzetnikom Denisom Bilićem. Njega je pak jedna tvrtka angažirala da im pomogne deblokirati račun. Do blokade je došlo jer je ova firma neuredno vodila poslovne knjige, a Bilić im je trebao pomoći u dogovoru s Penavom.

Mito za poreznika

Penava je, prema optužnici dobio 2.500 eura mita koje mu je poduzetnik predao 3. prosinca 2021. godine. U zamjenu za mito, u iduća tri mjeseca, Penava je od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio, prema tvrdnjama USKOK-a, podatke o firmi koja je bila u blokadi. Cilj mu je, navodi se u optužnici, bila žurna deblokada računa ove tvrtke.

Ova afera težak je udarac za Poreznu upravu. Naime, firma koja je dobila podatke od Penave i njegovog suradnika, uredila je, tvrdi USKOK, poslovne knjige i dobila deblokadu računa od strane Porezne uprave. Nakon toga, nastavili su s poslovanjem. Za ove sumnje optužnica još nije potvrđena.

Curile službene informacije

Danas je krivnju priznala Sandra Cindrić, donedavna šefica karlovačke Razvojne agencije, koja je ranije bila zaposlena u Centru za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji. Upravo zbog ove afere morala je odstupiti s nove funkcije, jer joj je USKOK na teret stavio da je Biliću davala službene informacije o raznim tvrtkama i privatnim osobama. Ona je za te svoje usluge, tvrdi USKOK, dobila ukupno 1.748 eura mita.

Među tvrtkama za koje je Bilić tražio informacije bila je tvrtka Luna hotel koju je osnovao poznati zagrebački odvjetnik, a među osnivačima je bila i tvrtka Ostrea. Obje su imale milijunske blokade od strane Porezne uprave.

Bilić se, kako je priznala Sandra Cindrić raspitivao i o tvrtki Kermas ulaganja čiji je predsjednik uprave u to vrijeme bio poduzetnik Danko Končar. Davala mu je, prema presudi, i brojne druge službene informacije. Sada je kažnjena s 11 mjeseci rada za opće dobro.

Bilićeva mama izbjegla ovrhu

Osim toga, Bilić je optužen i da je s Ivankom Jukić, poreznicom iz Područnog ureda u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu sredio da se ne naplati dug njegove mame koji je u siječnju 2016. iznosio oko 20 tisuća eura. Iako je Porezna uprava mogla dug naplatiti preko nekretnine Bilićeve mame na Hvaru optužena poreznica nije upisala založno pravo, a u međuvremenu je dug otišao u zastaru.

Ivanka Jukić danas je to i priznala, pa je kažnjena uvjetnom zatvorskom kaznom – osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Ova ista poreznica Biliću je, prema priznanju, od kraja 2015. do kraja 2016. dostavljala razne podatke iz službenog sustava Porezne uprave.

Izvor: n1/Foto: Snimka zaslona/Ilustracija

Izvorni autor: Ana Raić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.