AFERA VJETROELEKTRANE Bašić i Stipić vraćeni u pritvor!

01.04.2021. 16:33:00

Poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić iz afere ''Vjetroelektrane'' vraćeni su u pritvor nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu USKOK-a na odluku suca istrage tog suda o potvrđivanju njihove jamčevine.

Bašić i Stipić ostat će u istražnom zatvoru sve dok se sud ne upiše ne nekretnine koje su obojica ponudili kao jamstvo te dok ne uplate ostatak jamčevine na račun suda u gotovini, doznaje Hina u četvrtak iz izvora bliskih istrazi.

Uhićeni su u četvrtak na zagrebačkom Županijskom suda tijekom sjednice izvanraspravnog vijeća na kojoj se odlučivalo o USKOK-ovoj žalbi na njihovo puštanje na slobodu.

Inače, izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo je sredinom ožujka USKOK-ovu žalbu i potvrdilo jamčevine za Bašića i Stipića koji su već ranije, drugom odlukom, pušteni da se brane na slobode.  

Iz Remetinca su pušteni 10. ožujka odlukom suca istrage Županijskog suda Olivera Mittermayera koji je odbio zahtjev USKOK-a za produljenjem istražnog zatvora.

Na slobodu su izašli bez polaganja novca i založnog prava na nekretnine jer još nije postalo pravomoćno ranije rješenje drugog suca istrage Vinka Mioča, koji je sredinom veljače prihvatio ponuđene jamčevine.

Bašić je u nekretninama i novcu prije izlaska iz zatvora ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8,5 milijuna kuna.

Riječ je o dvojici osumnjičenika koji su bili u bijegu u BiH od pokretanja istrage u kojoj im je određen i istražni zatvor, a sredinom veljače su se pojavili u istražnom zatvoru u Remetincu i još uvijek nije poznato na koji su način ušli u Hrvatsku unatoč raspisanim tjeralicama.

Na ispitivanju pred USKOK-ovim istražiteljima negirali su sumnje da su u aferi ''Vjetroelektrane'' bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić do puštanja su bili jedini preostali pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Josipa Rimac iz Remetinca je puštena krajem rujna prošle godine.

Prije nje na slobodu su izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tome Medveda, te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor: