Akademici, general i biskup uputili pismo Milanoviću, Jandrokoviću i Plenkoviću: Ubojice u Srbu su bili četnici i komunisti, učinite nešto da se zaustavi veličanje zločina

28.07.2021. 06:41:00

"Došlo je vrijeme da stanemo na kraj svim lažima", poručili su akademici  Ivan Aralica i Josip Pečarić te sisački biskup Vlado Košić i general HV Ivan Tolj, pismom upućenom Gordanu Jandrokoviću, Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću 

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani g. Predsjedniče RH,

Poštovani g. Predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani g. Predsjedniče Vlade RH,

Željeli bismo Vas upozoriti na besmisao današnjeg obilježavanja 'antifašističkog ustanka' u Srbu. To je na žalost postao službeni događaj u RH jer tu predstavu u Srbu svakog 27. srpnja podupire i plaća naša država, a na njoj sudjeluju i predstavnici Vlade RH i Hrvatskog sabora. Naime prije točno 80 godina u Srbu, Borićevcu, Brotnji i okolnim selima u Lici, a onda i u Drvaru i Grahovu u BIH, isključivo Srbi pobili su najmanje 400 isključivo Hrvata civila.

Ubojice su bili četnici i komunisti koji su trebali u dogovoru s talijanskim fašistima 'očistiti' te krajeve od hrvatskog stanovništva. Ubili su i dva katolička svećenika Waldemara Maksilijana Nestora i Jurja Gospodnetića, a poznato je da su u tom krvavom pohodu stradali i svi članovi obitelji Ivezić, među kojima i mala djeca. I kako se to može nazvati antifašizmom? Pa to je bio doslovno pravi fašistički pokolj. I zar to treba slaviti?

Poštovani, učinite nešto da se zabrani ovo veličanje zločina.

Ovim potpisivanjem zajedničkog pisma na najviše adrese u državi u tu svrhu želimo svrnuti pozornost odgovornih i sveukupne naše javnosti na besmisao ovog okupljanja u Srbu.

Mislimo da je došlo vrijeme da se stane na kraj svim lažima i konačno sva naša hrvatska tragična povijest istinito predstavi sadašnjim i budućim naraštajima. 

S poštovanjem

Ivan Aralica, akademik 

Josip Pečarić, akademik

Vlado Košić, sisački biskup

Ivan Tolj, general HV", stoji u pismu.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: ig/foto: FaH

Autor: