‘AKO OVO NIJE PRIZNANJE, NE ZNAM ŠTO JE!’ Neće dopustiti da se šuti o aferi Kongo: Vučemilović kreće u napad, nagazila poznatog aktivista

20.01.2023. 09:58:00

DRAMA ISPRED DROH-A

Uhićeni Hrvati u Zambiji i dalje čekaju da ih puste da se brane sa slobode, a u Hrvatskoj se već danima vode žustre rasprave oko posvojenja djece iz afričkih zemalja. Koje su točno bile namjere četiri para i dalje nije potpuno jasno, no pitanja je mnogo. O tzv. “slučaju Kongo” oglasila se i Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je pitala kada će glavna državna odvjetnica pokrenuti istražne radnje kako bi se utvrdilo dokle sežu krakovi međunarodnog lanca krijumčarenja i trgovine djece, prenosi Dnevno.hr.

Vučemilović je pročitala izjavu “afrikanista” iz emisije Otvoreno koji je, kaže, javno priznao sudjelovanje u trgovini djecom iz DR Konga. On je u svojoj izjavi potvrdio da se u jednom slučaju predaje kongoanskog djeteta hrvatskom državljaninu obratio sudioniku mafije koji je po potrebi osigurao djetetu kongoansku putovnicu u roku dva dana, javlja HRT.

“Zapela je priča oko posvojenja, čovjeku je dijete ostalo u Kongu. Mi smo otišli tamo, a prava priča događa se u drugom najvećem gradu. Došli smo do, ja ću ga nazvati, Crni vitez… Znači, čovjeka koji je mafija. Hajdemo pretpostaviti da je mafija… On je doveo to dijete u Kinshasu. Moj uvjet je bio da dijete ima kongoansku putovnicu jer gospodin koji je posvojio dijete je došao s hrvatskom putovnicom. Jadan, nadobudan, rekao je da je to službeni dokument… Vidiš fotografiju crnog djeteta, putovnica još bianco, neispisana, osim podataka. Ja sam mu rekao da moramo imati kongoansku putovnicu za dijete”, rekao je prije tri dana u HRT-ovoj emisiji Saša Ričković.

‘Ako ovo nije priznanje…’

Vučemilović sada ispred DORH-a upozorava da “ako ovo nije priznanje, uistinu ne zna što jest”.

Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport sazvala je tematsku sjednicu koja bi trebala rasvijetliti ne samo slučaj osmero hrvatskih državljana koji su u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u nelegalno posvojenje djece, nego i postupanje hrvatskih institucija koje već godinama nisu našle ništa sporno u toj praksi.

“Poglavito sudova, pa zatim upravnih tijela pri županijama i Gradu Zagrebu koja su izdavala domovnice i sve ostale dokumente na temelju kojih je onda MUP izdao putovnice”, navela je.

Govorila je pritom i o 130 djece koja su iz DR Konga stigla u Hrvatsku.

‘Sporni sud’ u Zlataru

“Ključno je da se djeca koja su ovdje već godinama i koja su se adaptirala ne traumatiziraju ponovno. Svako dijete ima pravo odrastati u funkcionalnoj obitelji i sigurnim uvjetima”, ističe Vučemilović.

Napominje i kako je interesantno što je u proteklih pet godina 68 rješenja iz DR Konga priznato na hrvatskim sudovima, od čega trećina na Općinskom sudu u Zlataru.

“Kad nešto odskače od onoga što je uobičajeno to treba istražiti”, zaključuje zastupnica Suverenista.

Njezin stranački kolega i saborski zastupnik Željko Sačić podsjetio je državnu odvjetnicu da na temelju pročitane izjave gosta emisije Otvoreno postoje opravdane sumnje kako je počinjeno kazneno djelo protiv međunarodnih vrijednosti, a pod nazivom “uspostava ropstva i prijevoz robova”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Foto:screenshot/youtube/vesna vučemilović

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.