Aktiviran članak 4 NATO-a. Što to znači?

16.11.2022. 08:48:00

U srijedu će se održati hitan sastanak čelnika NATO-a nakon eksplozije koja se dogodila u poljskom mjestu Przewodowu, na poljsko-ukrajinskoj granici, a pritom su poginule dvije osobe.

Još uvijek nema službene potvrde, niti iz Poljske pa tako ni iz NATO-a i SAD-a, da je riječ o ruskom projektilu premda su određeni izvori naveli upravo takav scenarij. Rusko ministarstvo obrane demantiralo je informacije da je ruski projektil u utorak pao u Poljsku.

Reuters se poziva na izjave dvojice europskih diplomata koji su naveli da je aktiviran članak 4 NATO-a i da će se čelnici saveza sastati u srijedu na izvanrednom sastanku. Isto tako, jedan od diplomata je izjavio kako će NATO djelovati iznimno oprezno u ovom slučaju te da treba vremena kako bi se potpuno utvrdio ovaj incident.

Članak 4 NATO-a govori o tome da ga jedna od članica može aktivirati ako osjeća da je ugrožen njen teritorijalni integritet, neovisnost i sigurnost od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

Izvor: n1/ Foto: fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.