Aladrović: Nema potrebe za strahovanjem od otkaza, cilj mjera je upravo suprotno

06.07.2021. 12:48:00

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su 31 ugovor ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna u okviru Poziva „Pronađi me! - provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj Poziva je unaprijediti vještine neaktivnih mladih osoba, doprinijeti njihovoj zapošljivosti, osnažiti ih za aktivno sudjelovanje i omogućiti im pristup tržištu rada

“Želimo aktivirati sve one koji nisu aktivni na tržištu rada. 2013. gotovo 50 posto mladih bilo je nezaposleno, sada je to 16,6 posto i tu smo u prosjeku Europske unije”, rekao je Aladrović.

Komentirao je i razgovore sa sindikatima i poslodavcima nakon najave premijera oko vezanja covid potpora i cijepljenja. “Razgovor je dogovoren sutra za 15 sati. Moramo biti vrlo jasno u modelu kojim želimo stimulirati one poslodavce i zaposlenike koji su najodgovorniji, no bilo kakvi detalji modela ne mogu, iz objektivnih razloga, biti izloženi javnosti. Prvo ih moramo predstaviti svojim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima. Sve mjere koje smo dosad donosili su pokazale vrlo jasan i efikasan ekonomski rezultat, zato i imamo projekcije koje idu prema gospodarskom oporavku, rastu BDP-a. Svi ekonomski parametri idu u apsolutno pozitivnim smjerovima. Razgovorima sa socijalnim partnerima želimo to osnažiti, ići ćemo tim smjerom”, rekao je Aladrović.

Rekao je da se “otkazi sigurno neće davati zato što ćemo mi kvalificirati određene mjere kao podršku poslodavcima”.

“Mjere idu kao podrška poslodavcima, da se očuva poslovna supstanca i da se prebrodi kriza, mjere idu zato da se očuvaju radna mjesta. Nema potrebe za strahovanjem od otkaza jer upravo cilj mjera je da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada uspjeli kao društvo, no moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca”, rekao je Aladrović.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska/Foto: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.