Aladrović otkrio elegantno rješenje: Državne potpore moći će dobiti samo radnici s covid-potvrdom

07.07.2021. 18:15:00

Nakon sastanka socijalnih partnera ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je komentirao koji su novi kriteriji za dobivanje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta.

“Ono što smo najavljivali, a to je da ćemo povezati covid potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost zajedno s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavili poduzetnicima i sindikatima. Ovo je prvi sastanak predstavljajući ovaj model. Dogovor je da se, nakon što raspravimo same elemente modela, da sljedeći sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore u financijskom smislu”, otkrio je Aladrović na N1 televiziji.

“Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Do sad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju covid potvrde”. Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje i da ovim modelom žele osnažiti odgovornost.

“Bilo bi apsurdno da sami sebe vlastitom neodgovornošću dovedemo u situaciju širenja zaraze i u situaciju pada ove sezone u odnosu na ono što možemo očekivati. Pozivamo na odgovornost i čvrsto vezivanje samih potpora poduzetnicima s brojem ljudi, zaposlenika koji će imati covid potvrde”, kazao je ministar.

Ako poslodavac ima 100 zaposlenik, ima 99 potvrda, a jedan nema, što se događa? “Dobivate potporu za 99 zaposlenika", rekao je.

“Nitko ne vidi elemente diskriminacije ili dijelove protuustavnih mjera”, kazao je Aladrović, dodajući da su razgovarali s ustavopravnim straučnjacima. “Pitanje ustavnosti je promašeno.”Imat ćemo očuvana radna mjesta i poslodavce čija će likvidnost biti snažnija. Kako će to na tehničkoj razini biti odrađeno, vezano za zaštitu privatnih podataka, sigurno će sve biti po zakonu”, kazao je Aladrović, dodajući da nema straha od otkaza jer je cilj stimulirati radnike i poslodavce.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: N. S. /Foto: Pixell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.