ALADROVIĆ PORUČIO ONIMA KOJI ODBIJAJU TESTIRANJE: ‘Ako se to ponavlja, jedna od opcija je i otkaz’

04.10.2021. 15:37:00

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da nema informacija o problemima na terenu, vezano uz primjenu obaveznih potvrda u socijalnoj skrbi.

Dodao je da se na dvije lokacije minimalan broj djelatnika odbija testirati.

Ne vidi ni jedan racionalan razlog za odbijanje cijepljenja te napominje da ako se ne netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do covid potvrde.

Očekuje da će biti zanemariv broj onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, a ako se to dogodi, kazao je kako će nad njima biti primijenjena penalizacija koja u slučaju ponavljanja takvog ponašanja može rezultirati i otkazom ugovora o radu.

Objasnio je da će poslodavci prema djelatnicima koji svoje zdravstveno stanje ne mogu dokazati covid potvrdom poduzimati mogućnosti iz Zakona o radu koje im stoje na raspolaganju ako se netko ne pojavi na radnom mjestu, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti.

Rekao je da će takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnog mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijedi pisana opomena i ostali elementi propisani Zakonom o radu.

Aladrović je kazao da poslodavac takvim djelatnicima ne može odmah dati otkaz jer Zakon o radu to ne dopušta, ali ako se to ponavlja, u tom slučaju je i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija, javlja N1.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.