Aladrović prelomio: 'Za vrijeme primanja potpore poslodavci ne mogu otpuštati radnike'

14.05.2020. 20:22:00

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je u četvrtak da poslodavci koji primaju državne potpore za očuvanje radnih mjesta imaju obvezu zadržavanja radnika, no samo u razdoblju dok te mjere traju.

"Za vrijeme primanja državnih potpora poslodavci ne mogu otpuštati radnike. Dakle, te potpore za očuvanje radnih mjesta još traju, na snazi su od 1. ožujka do 31. svibnja, i u tom razdoblju se radnici ne mogu otpuštati", kaže Aladrović, dodajući kako to stoji i u dokumentu koji je donijelo upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Aladrović je to izjavio nakon sjednice Vlade, između ostalog odgovarajući i na konstatacije novinara da je u javnosti bilo shvaćeno da poslodavci koje koriste potpore za održavanje radnih mjesta neće moći otpuštati radnike i tri mjeseca nakon isteka korištenja mjera, no da tome izgleda nije tako.

Aladrović je kazao da su o mjerama imali vrlo široke rasprave s udrugama poslodavaca i sindikatima, da je osnovna ideja vodilja bila očuvanje radnih mjesta, a da je u to vrijeme kod poslodavaca vladala vrlo velika neizvjesnost.

"Razgovarali smo o svim modalitetima, međutim upravno vijeće HZZ-a je prihvatilo da se mjere konzumiraju tri mjeseca te da je to zapravo jedina obveza poslodavaca koja postoji, uz naravno određene postotke otpuštanja radnika za koje smo u tom trenutku procijenili da su oportune, a sada, s nekim vremenskim odmakom, možemo vidjeti da poslodavci čak ta otpuštanja radnika nisu ni koristili", izjavio je Aladrović.

Dakle, obveze poslodavaca kao takvih postoje dok traju mjere, dodao je ministar rada.

Izvijestio je da su za mjesec ožujak isplatili potpore za nešto malo manje od pola milijuna zaposlenika, dok se za travanj određeni zahtjevi još obrađuju, no očekuje da će do sredine idućeg tjedna biti završene isplate i za četvrti mjesec.

Do sada je isplaćeno oko 800 milijuna kuna, a Aladrović očekuje da će se za travanj potpore isplatiti za nešto manje od 600 tisuća zaposlenika.

Ističe i da podaci HZZ-a u nekoliko posljednjih dana pokazuju određeni pad broja nezaposlenih, dok je u zadnjih 10-ak dana kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) registrirano oko 6.700 više osiguranika.

To znači da relaksiranjem epidemioloških mjera, kao i popuštanjem mjera zabrana rada koje su postojale u ožujku i travnju, dolazi do pozitivnih pomaka ekonomskih pokazatelja, kaže Aladrović, koji se nada da će se ti trendovi nastaviti.

Izvor: Novac.hr/Foto:Cropix

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.