Ambroz Kacitić, prvi hrvatski tiskar bez spomenika, heroj našeg pisanog naslijeđa

03.07.2024. 17:15:00

Ambroz Kacitić od plemena Kolunić, rođen u Duboviku u Kosinju oko 1460. godine, bio je začetnik hrvatskog tiska i jedan od najvažnijih kulturnih djelatnika svog vremena. Ovaj izvanredni čovjek, koji je služio kao đakon, svećenik, pavlin, glagoljski pisac, javni bilježnik i učitelj, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture i književnosti.

Prvi hrvatski tiskar

Kacitić je najpoznatiji po svom radu na "Misalu po zakonu rimskoga dvora", prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, koja je ugledala svjetlo dana 22. veljače 1483. godine. Ovaj misal, tiskan glagoljicom, sadrži kodirane tragove u formi tzv. slijepih otisaka, što svjedoči o visokim tehničkim i umjetničkim standardima tog vremena.

Ambroz Kacitić nije bio samo prvi hrvatski tiskar, već i ključna figura u očuvanju i promicanju glagoljice, koja je imala nezamjenjivu ulogu u kulturnom identitetu Hrvata.

Zaboravljeni Velikan

Unatoč svom ogromnom doprinosu hrvatskoj kulturi, Ambroz Kacitić nema niti jedan spomenik u Republici Hrvatskoj. Njegova važnost često je zanemarivana, a njegova postignuća ostala su u sjeni vremena.

Inicijativom župnika Gornjeg i Donjeg Kosinja, vlč. Pere Jurčevića, i istraživača kosinjske povijesti, dr. sc. Ivana Mancea, pokrenuta je ideja izgradnje spomenika Ambrozu Kacitiću u Donjem Kosinju. Ova inicijativa ima za cilj odati počast čovjeku koji je postavio temelje hrvatskog tiskarstva i osigurati da njegova ostavština ne bude zaboravljena.

Prikupljanje Donacija

U ovoj fazi prikupljaju se donacije za izgradnju spomenika. Svi zainteresirani mogu sudjelovati u ovoj plemenitoj akciji i doprinijeti očuvanju hrvatske kulturne baštine. Detaljnije informacije o temi i načinu sudjelovanja u donacijama bit će dostupne na budućim internetskim stranicama posvećenim Ambrozu Kacitiću.

Izgradnjom spomenika Ambrozu Kacitiću, Hrvatska bi konačno odala zasluženo priznanje ovom velikom čovjeku i zauvijek osigurala njegovo mjesto u povijesti. Podržimo zajedno ovu inicijativu i sačuvajmo sjećanje na našeg prvog tiskara za buduće generacije.

Izvorni autor: dr. sc. Ivan Mance/Foto:Kosinj i Kosinjska tiskara

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.