Američki avioni F-16 nad Washingtonom probili zvučni zid, lovili su mali avion

05.06.2023. 09:10:00

AMERIČKI dužnosnici poslali su sinoć skupinu vojnih mlažnjaka u lov na mali zrakoplov koji je neovlašteno ušao u zračni prostor nad širim područjem Washingtona i srušio se potom u Virginiji. Vojni zrakoplovi probili su nad glavnim gradom SAD-a zvučni zid kako bi sustigli Cessnu Citation koji može nositi sedam do 12 putnika, rekli su dužnosnici.

Otprilike u vrijeme kada su probijali zračni zid, Cessna se srušila na brdovitom području na jugozapadu Virginije, navela je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA). Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je objavio da se u malom zrakoplovu nalazilo četvero ljudi.

Cesna vozila na autopilotu

Vojni mlažnjaci nisu bili uzrok pada, tvrdi neimenovani dužnosnik. Prema riječima upućenog izvora, smatra se da je Cessna vozilo na autopilotu, a nije odgovarala na pozive. 

Cessna je poletjela s aerodroma u Elizabethtonu u saveznoj državi Tennessee i bila je na putu za aerodrom MacArthur na njujorškom Long Islandu, oko 50 milja (80 kilometara) istočno od Manhattane, objavila je FAA u priopćenju.

Incident će istraživati ​​Nacionalni odbor za sigurnost transporta, dodali su.

Dignuti avioni F-16

Prema internetskoj stranici koja prati letove Flight Aware, Cessna se, kako se čini, približila širem području New Yorka i potom napravila zaokret za gotovo 180 stupnjeva i završila u Virginiji.

Vojni mlažnjaci F-16 poslani su iz Joint Base Andrewsa, izvijestio je ABC News, citirajući neimenovanog dužnosnika. Najmanje jedan vojni pilot vidio je da se pilot Cessne onesvijestio, naveo je ABC. 

Probijanje zvučnog zida uznemirilo je mnoge u Washington DC-ju koji su na Twitteru pisali o glasnoj buci i podrhtavanju tla i zidova. Nekoliko stanovnika izvijestilo je da se buka čula sve do Virginije i Marylande.

Izvor: hina/Foto:Epa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.