Američki Black Hawk helikopteri bit će operativni do kraja godine. Zasad je za upravljanje obučeno sedam pilota

07.02.2022. 10:50:00

Ova dva donirana helikoptera bit će spremna za letenje u sljedećih nekoliko tjedana

U posljednjih tjedan dana Sjedinjene Države i Hrvatska potvrdile su suradnju na vojno-sigurnosnom planu. Prvo je Vlada donijela odluku da će se ići u aranžman sa SAD-om oko nabave 82 oklopna borbena vozila tipa Bradley, a krajem prošlog tjedna u zagrebačku je zračnu luku »dr. Franjo Tuđman« sletio C-17, veliki transportni zrakoplov američke vojske. U njemu su bila dva najmodernija borbena helikoptera Black Hawk koje Sjedinjene Države doniraju Hrvatskoj.

 

– Helikopteri Black Hawk snažan su iskorak u sustavnom jačanju i izgradnji novih sposobnosti HRZ-a i Hrvatske vojske. Nabava dva nova i donacija dva Black Hawka potvrda su prijateljskih i strateških savezničkih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. I ova nabavka pokazuje smjer kojim smo krenuli jačati Hrvatsku vojsku, a ona je zamjena istočnjačke tehnologije zapadnjačkom. To je proces koji traje, ali koji već sada daje rezultate. Svakodnevno, korak po korak i cilj po cilj gradimo obrambene sposobnosti naše zemlje. Sve nove nabavke, helikopteri, avioni, Bradleyji, ostala oprema, ali prije svega iskustvo i znanje naših ljudi, tvore sinergijski učinak u djelovanju naših Oružanih snaga, smatra ministar obrane Mario Banožić.

 

Ovaj projekt obuhvaća nabavu četiri Black Hawk helikoptera, gore spomenuta dva donirana i još dva kupljena, nabavu paketa integralne logističke potpore (alat, mjerni uređaji, pričuvni dijelovi, potrošni materijal), obuku osoblja te adaptaciju i izgradnju namjenske infrastrukture.

 

Hangari u Lučkom



 

Ova dva donirana helikoptera Black Hawk bit će spremna za letenje u sljedećih nekoliko tjedana. Postupno će se krenuti s fazom završne obuke kako bi se postigla inicijalna operativna spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca. Krajem ove godine helikopteri će biti potpuno operativni.

 

Za sada je obučeno sedam pilota i 30 tehničara. Dolaskom helikoptera znatno će se unaprijediti helikopterske sposobnosti HRZ-a i tehnološki sve ostale grane Hrvatske vojske te omogućiti Hrvatskoj jačanje interoperabilnosti sa saveznicima i partnerima.
S obzirom na to da je procijenjeno da zrakoplovna baza na Plesu posjeduje kapacitete pogodne za privremeni prihvat helikoptera (stajanka, hangar, radionice i skladišta), helikopteri Black Hawk privremeno će se prihvatiti i biti u operativnoj uporabi u vojarni na Plesu, do izgradnje potrebne infrastrukture na uzletištu Lučko, u vezi čega se provode intenzivne aktivnosti. U Lučkom je planirana izgradnja dvaju hangara, od kojih je jedan parkirnog tipa površine 1.045 i drugi radioničkog-servisnog tipa površine 3.489 četvornih metara.

 

Za izgradnju parkirnog hangara potpisana je odluka o odabiru i očekuje se u skoro vrijeme sklapanje ugovora. Završetak izgradnje očekuje se ove godine. Za drugi, radionički hangar s pripadajućom infrastrukturom očekuju se ponude potencijalnih izvođača. Završetak radova očekuje se u prvoj polovini 2023. godine. Okvirna vrijednost oba hangara je oko 70 milijuna kuna s PDV-om.

 

Nisu samo vojni

 

Ukupna ugovorena vrijednost predmetnog opremanja bez PDV-a je 138 milijuna dolara. Helikopter UH-60M Black Hawk je u potpunosti NATO-ova kompatibilna oružana platforma i spada u kategoriju višenamjenskih transportnih helikoptera. Istovremeno može prevoziti 11 naoružanih osoba do maskimalnog borbenog dometa 590 kilometara, u svim vremenskim uvjetima, i po danu i po noći. Također, može ostvariti maksimalnu brzinu leta od 350 kilometara na sat. Može letjeti na visini od čak 5.800 metara. U svrhu zaštite snaga helikopter ima sposobnost pasivne i aktivne samozaštite, sa sposobnošću kriptirane vojne komunikacije i navigacije.

 

Uz tradicionalne vojne zadaće, helikopteri se mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje, tako da nisu samo dodatno vojno sredstvo, već se može koristiti u odgovoru na sve moguće zahtjeve i krize, kako u vojnom smislu tako i u pomoći civilnim institucijama.

 

Letjelice, koje su stigle ame- ričkim transportnim zrakoplovom C-17, dočekali su na aerodromu »dr. Franjo Tuđman« ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu Mark Fleming.

 

Fleming je istaknuo da će Hrvatska, predana i sposobna članica NATO-a, uvođenjem Black Hawka u uporabu dodatno ojačati sposobnosti svoje vojske.

 

– Svakodnevnim zajedničkim nastojanjima radimo na izgradnji alata koji su potrebni našim zemljama kako bi osigurali regionalnu sigurnost i dodatno osnažili NATO, rekao je Fleming.

 

U američkom veleposlanstvu kažu da je obrambena suradnja kamen temeljac američko-hrvatskih odnosa i da je vojna pomoć SAD-a Hrvatskoj dosegla pola milijarde kuna u obliku obuke, opreme, gradnje infrastrukture i specijalističkog vojnog obrazovanja.

Izvor: n1/ Foto: F. Klen

Izvorni autor: Zlatko Crnčec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.