Američki general predložio izgradnju vojnih baza na istoku Europe

05.04.2022. 20:16:00

General Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, u utorak je pred Kongresom izjavio da bi Sjedinjene Države bi trebale razmotriti razvoj većeg broja vojnih baza u istočnoj Europi kako bi se zaštitile od ruske agresije. Predložio je rotiranje vojnih jedinica kroz njih umjesto da ih se ondje šalje na neodređeno. Naglasio je da bi izgradnju baza mogle financirati druge zemlje koje žele više američkih vojnika, poput Poljske i zemalja na Baltiku, prenosi AP.

“Vjerujem da su mnogi naši europski saveznici – posebno zemlje Baltika te Poljska i Rumunjska – vrlo, vrlo spremni uspostaviti stalne baze. Oni će ih izgraditi, oni će ih platiti.”

Ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je svaki pokušaj proširenja sigurnosti u istočnoj Europi “rad u tijeku” o kojem će se vjerojatno raspravljati na susretu NATO-a u lipnju.

Milley i Austin svjedočili su pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma o prijedlogu proračuna za 2023. godinu, ali predmet rasprave bio je ruski rat protiv Ukrajine i ono što SAD može učiniti kako bi bolje pomogle Ukrajini i ojačale sigurnost diljem Europe, javlja AP. Inače, Odbor za oružane snage Predstavničkog doma odgovoran je za financiranje i nadzor Ministarstva obrane, Oružanih snaga Sjedinjenih Država i znatnih dijelova Ministarstva energetike.

Milley je, na pitanje o potrebi preraspodjele snaga na istoku Europe, izjavio:

“Savjetujem izgradnju stalnih baza, ali bez trajnog stacioniranja vojnika u njima, u svrhu ostvarenja učinka trajnosti rotiranjem vojnih jedinica koje kruže kroz stalne baze.”




Milley je naglasio važnost rotiranja vojnih snaga diljem svijeta kako bi se smanjili troškovi trajnog stacioniranja vojnika i njihovih obitelji u savezničkim zemljama u opasnosti od rata, poput Južne Koreje i zemalja u Perzijskom zaljevu. Rekao je da bi se rotacijom eliminirali neki od troškova povezanih sa školama, stanovanjem i drugim sličnim uslugama. Stalne snage često su raspoređene na dvije do tri godine, piše AP.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je prošlog mjeseca kako NATO stvara četiri nove borbene skupine, koje obično broje između 1000 i 1500 vojnika, koje će poslati u Mađarsku, SlovačkuRumunjsku i Bugarsku. NATO saveznici će na predstojećem susretu razgovarati o dodatnim sigurnosnim mjerama, prenosi AP.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: I. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.