Američki nosač krenuo na iznenadne NATO-ove vježbe u Sredozemnom moru

22.01.2022. 21:25:00

Nosač zrakoplova s nuklearnim pogonom “USS Harry S. Truman” sudjelovat će sljedećeg tjedna u NATO-ovim vježbama u Sredozemnom moru pod nazivom “Napad Neptuna ’22”, objavio je Pentagon, a prenosi AP.

Dvanaestodnevna vježba počinje u ponedjeljak i trebala bi “demonstrirati sposobnost NATO-a da integrira vrhunske pomorske napadačke sposobnosti udarne skupine nosača zrakoplova kako bi podržali obranu saveza”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby novinarima u petak. Iako će nosač i njegova udarna skupina biti stavljeni “pod operativnu kontrolu NATO-a”, cjelokupno zapovjedništvo vježbe zapravo će biti u rukama viceadmirala Eugenea H. Blacka III, koji zapovijeda 6. flotom američke mornarice.

Kirby je vježbe “Napad Neptuna” nazvao “dugo planiranom aktivnošću” koja se razmatra od 2020. i koja nije povezana s trenutnim napetostima s Rusijom. “Sama vježba nije osmišljena protiv vrste scenarija koji bi se mogao odigrati u Ukrajini”, rekao je Kirby, već je namijenjena testiranju “širokog raspona pomorskih sposobnosti.” Prema Kirbyju, SAD je sa svojim saveznicima iz NATO-a razgovarao o tome hoće li nastaviti s vježbom “s obzirom na napetosti upravo sada”, ali su na kraju odlučili to učiniti. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg “pozdravio je” sudjelovanje nosača kao “snažan znak transatlantskog jedinstva”, dodajući da će savez “uvijek učiniti ono što je potrebno za zaštitu i obranu svih saveznika”.

Ova vježba nije bila navedena na NATO-ovom popisu nadolazećih vježbi sve do od petka poslijepodne, piše ruski RT. U srijedu je američko izaslanstvo pri NATO-u priopćilo da je nosač trebao sudjelovati u vježbi “Hladni odgovor” unutar arktičkog kruga početkom ožujka.

Izvor: geopolitika.news/Foto:geopolitika.news

Izvorni autor: F.F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.