AMERIČKI SENAT JEDNOGLASNO ODLUČIO: “PUTIN JE RATNI ZLOČINAC”

16.03.2022. 11:46:00

Američki Senat jednoglasno je izglasao osudu Vladimira Putina kao ratnog zločinca.

U rijetkom slučaju kada su članovi obje strane, i Republikanci i Demokrati, glasali isto, Međunarodni kazneni sud u Haagu pozvan je da istraži Putinovu odluku da napadne Ukrajinu.

Republikanski senator Lindsey Graham, predlagač ovog zakona, rekao je da je slijedeći korak suradnja s britanskim saveznicima i drugima na stvaranju obavještajne ćelije koja će javnosti učiniti dostupnim podatke o ruskim jedinicama koje su uključene u ratne zločine i početi imenovati njihove zapovjednike.

“Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, demokrati i republikanci, kako bismo poručili da Vladimir Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru u senatu uoči glasanja.

Rusija svoje postupke naziva “posebnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Putin je zemlju također nazvao američkom kolonijom s marionetskim režimom i bez tradicije neovisne državnosti.

Moskva nije zauzela nijedan od 10 najvećih gradova u zemlji nakon invazije koja je započela 24. veljače, najvećeg napada na europsku državu od 1945. godine.

Što je ratni zločin?

Civile se ne smije namjerno napadati – niti infrastrukturu koja je ključna za njihov opstanak.

Neka oružja su zabranjena zbog neselektivnosti ili užasne patnje koju uzrokuju – poput protupješačkih nagaznih mina i kemijskog ili biološkog oružja.

O bolesnima i ranjenima mora se brinuti – uključujući i ozlijeđene vojnike, koji imaju prava kao ratni zarobljenici.

Ukrajina je rekla da su ruski zračni napadi na rodilište i dječje odjele u Mariupolju ratni zločin. Ubijene su tri osobe, uključujući dijete, a ozlijeđeno je 17 djelatnika i pacijenata.

Bilo je i izvješća da su ruske trupe ciljale ukrajinske civile koji bježe.

Sve je više dokaza da su kasetne bombe – koje se razdvajaju u mnoštvo bombi i koje su zabranjene, a koristili su ih i Srbi u Domovinskom ratu – pogodile civilna područja Harkova.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisale zabranu njihove uporabe, ali se ti incidenti i dalje mogu smatrati ratnim zločinom.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: emk institute

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.