Amerikanci odbili pozive na prekid vatre: Rat se širi na Siriju, povjerenik UN-a optužuje Izrael

31.10.2023. 08:28:00

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Od početka rata u Gazi je ubijeno više od 3.400 palestinske djece, a više od 6.300 djece je ozlijeđeno.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je hamasovce nazvao “barbarima” koji žele “uništiti sve što cijenimo i uvesti svijet straha i tame” poručivši da je je sada vrijeme rata, prenosi Dnevno.hr

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je poručio kako se rat vodi na “više frontova”, uključujući i Gazu, ali i na granicama s Libanonom i Sirijom.

Izraelci su priopćili kako su u noćnoj operaciji oslobodili zarobljenu vojnikinju Ori Megidish.

Pronađena je Njemica koju je Hamas 7. listopada oteo na festivalu i čija je snimka šokirala svijet. Sad je nađena mrtva, objavio je Izrael

Iz SAD-a su došle vijesti da je sve veći rizik od širenja rata.

U Rusiji je zatvoren aerodrom na koji je trebao sletjeti avion iz Tel Aviva kada je propalestinska rulja upala u zgradu aerodroma i tražila Židove.

07:55 Amerika podržala izraelsko odbijanje primirja

SAD je u dogovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom odbio međunarodne pozive na prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da prekid vatre nije “trenutačni pravi odgovor”, te je pozvao na “pauze” u borbama kako bi se pomoć mogla isporučiti u Gazu.

07:50 IDF ‘napada u svim dijelovima Pojasa Gaze’

U nedavnom operativnom ažuriranju, glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus rekao je da izraelska vojska “napada u svim dijelovima Pojasa Gaze”.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8.306 ljudi, uključujući 3.457 maloljetnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. listopada. Dužnosnici UN-a kažu da je više od 1,4 milijuna civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 milijuna ostalo beskućnicima.

Izrael će “pojačati” humanitarnu pomoć Palestincima u pojasu Gaze, dodao je Conricus.

Philippe Lazzarini, generalni povjerenik UN-ove agencije za pomoć i radove (UNRWA), optužio je Izrael za “kolektivno kažnjavanje” naroda Gaze i rekao da je trenutni sustav pomoći “napravljen da propadne”.

Prema glasnogovorniku UN-a Stephaneu Dujarricu, 33 kamiona s vodom, hranom i medicinskim potrepštinama ušla su u Gazu kroz Rafah u nedjelju.

Prije rata, oko 500 kamiona s pomoći i drugom robom ulazilo je u Gazu svaki dan.

07:40 Rat se širi u Siriju

Rat između Izraela i Hamasa širi se u Siriju, potaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rješenju 12-godišnjeg sukoba, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za tu zemlju.

Geir Pedersen rekao je Vijeću sigurnosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, sirijski narod sada suočava sa “zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije” nakon Hamasovih napada na Izrael 7. listopada i tekuće vojne odmazde.

“Prelijevanje u Siriju nije samo rizik; već je počelo”, rekao je izaslanik UN-a za Siriju.

Pedersen je ukazao na zračne napade koji se pripisuju Izraelu koji je nekoliko puta pogodio sirijske zračne luke u Alepu i Damasku, te na odmazdu Sjedinjenih Država na, kako je rekao, višestruke napade na njihove snage “od strane skupina za koje tvrdi da ih podupire Iran, uključujući i na sirijskom teritoriju”.

S obzirom na to da je regija “najopasnija i napeta”, rekao je, “dolijeva se gorivo u lonac koji se već počeo rasplamsati” u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i prije 7. listopada.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:AP Photo/Adel Hana/Guliver

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.