Amerikanci razotkrili ruski plan za preuzimanje vlade u Kijevu: ‘Spremaju se na invaziju punog razmjera‘

20.01.2022. 18:48:00

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije četvorici sadašnjih i bivših dužnosnika ukrajinske vlade za koje tvrdi da su umiješani u navodnu zavjeru 

Sjedinjene Američke Države tvrde da FSB (ruska obavještajna služba) regrutira sadašnje i bivše dužnosnike ukrajinske vlade kako bi preuzeli vladu u Kijevu te da surađuju s ruskim okupacijskim snagama, piše Guardian.

Američko ministarstvo financija izreklo je sankcije dvojici ukrajinskih zastupnika u parlamentu i dvojici bivših dužnosnika za koje je rečeno da su umiješani u navodnu zavjeru, koja je uključivala diskreditaciju sadašnje vlade predsjednika Vladimira Zelenskog.

"Rusija je uputila svoje obavještajne službe da regrutiraju sadašnje i bivše dužnosnike ukrajinske vlade kako bi se pripremili za preuzimanje vlade Ukrajine i kontrolu kritične infrastrukture zemlje za okupatorske ruske snage", navodi se u priopćenju ministarstva.

Tvrdnje sugeriraju da se američke obavještajne službe plaše da se Rusija sprema na invaziju punog razmjera, a ne na "manji upad" koji je Joe Biden naveo kao mogućnost u srijedu.

image

Vladimir Putin, Vladimir Zelenski i Joe Biden

 Valentyn Ogirenko/AFP

Dvojica sankcioniranih zastupnika su Taras Kozak i Oleg Vološin, obojica članovi proruske stranke koju vodi Viktor Medvedčuk, koji je od prošlog svibnja u kućnom pritvoru u Ukrajini zbog optužbi za izdaju.

Bivši ukrajinski dužnosnik, Vladimir Olinik, koji sada živi u Rusiji, kažnjen je zbog ''djelovanja po uputama FSB-a na prikupljanju informacija o ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi''.

Četvrti čovjek je Vladimir Sivkovič, bivši zamjenik tajnika ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

"2021. godine Sivkovič je radio s mrežom ruskih obavještajnih aktera na izvođenju operacija utjecaja koje su pokušavale izgraditi potporu Ukrajini da službeno ustupi Krim Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Rusija u Donbasu", navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.

Četvorica muškaraca zasad nisu dostupni za komentar. Inače, Rusija je zanijekala da planira invaziju na Ukrajinu, ali je skupila preko 100.000 vojnika duž granice zemlje.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Alexey Nikolsky

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.