AMERIKANCI ULETJELI U ZRAČNI PROSTOR KINE! Iznad mora se odvila prava drama, Kinezi poručili: ‘Ne približavajte se! Inače…’

25.02.2023. 09:25:00

Izviđački zrakoplov “Boeing P-8 Poseidon”, koji pripada Američkoj ratnoj mornarici (ARM), bio je u letu iznad Južnog kineskog mora i približio se Paracelskom otočju na udaljenosti od 45 kilometara. U tom trenutku, posada zrakoplova primila je kontakt od strane Narodnooslobodilačke armije Kine (NAK).

“Američka letjelica. Kineski zračni prostor od vas je udaljen 12 nautičkih milja. Ne približavajte se ili snosite punu odgovornost”, moglo se čuti u kokpitu Poseidona.

Nakon nekoliko minuta, kineski borbeni zrakoplov, naoružan raketama zrak-zrak, pojavio se pored američkog zrakoplova “Boeing P-8 Poseidon” na udaljenosti od 150 metara s lijeve strane.

CNN-ovi novinari bili su prisutni i mogli su vidjeti crvene zvijezde na projektilu kojeg je kineski borbeni zrakoplov nosio. Pilotkinja Poseidona, poručnica Nikki Slaughter, kontaktirala je kineski borbeni zrakoplov i naredila mu da se makne s njihove putanje i zahtijevala da napravi isto.

“Borbeni zrakoplovu NAK-a, ovdje zrakoplov Američke ratne mornarice P-8A… Vidim vas na svom lijevom krilu i namjeravam nastaviti prema zapadu. Zahtijevam da napravite isto, prijem”, rekla je poručnica.

Novinari kažu da je taj susret savršeno dočarao koliko su u ovom trenutku napeti odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Zapovjednik ove misije ARM-a situaciju vidi nešto drukčije. “Rekao bih da je to samo još jedan petak u Južnom kineskom moru”, rekao je zapovjednik Marc Hines.

Južno kinesko more postalo je užareno mjesto posljednjih godina zbog brojnih zemalja koje polažu pravo na otočja u tom području, uključujući Paracel, skupinu koraljnih otoka koja se nalazi 325 kilometara od obale Vijetnama. Bogato je ribom, naftom i plinom, a kroz njega prolazi trećina svih pomorskih lanaca opskrbe koji su 2016. godine vrijedili oko 3,4 bilijuna američkih dolara. Kina tvrdi da je Južno kinesko more njeno, što se ne sviđa drugim zemljama koje također polažu pravo na to područje. Kina je sagradila umjetne otoke na kojima je postavila oružje i izgradila avionske piste, što je izazvalo zabrinutost drugih zemalja.

Paracelsko otočje nema domorodaca, već samo 1400 kineskih vojnika, a Kina je u petak prisvojila 12 nautičkih milja (22 kilometra) zračnog prostora oko njega, što je Washington odbacio. Otočje Spratly nalazi se jugoistočno od Paracela i od filipinskog je otoka Palawana udaljeno oko 300 kilometara. Stalni arbitražni sud presudio je 2016. godine da Kina nema pravo veći dio Južnog kineskog mora tretirati kao svoj teritorij, ali je Kina odbacila tu presudu i nastavila gomilati vojsku u tom području. Kina je izgradila baze na otočju Spratly kojeg zove otočjem Nansha, a Paracel naziva otočjem Xisha.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fPelex

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.