Analiza stručnjaka: Teško je ili nemoguće otkriti tko je pošiljatelj anonimnih dojava

12.06.2022. 14:33:00

PRIJETNJA SIGURNOSTI?

Dojave o bombama u Zagrebu stigle s ruske domene, autor se predstavio kao Stegosaur, a cijelu situaciju stručnjak predstavlja kao prijetnju javnoj sigurnosti

Marko Rakar, komunikacijski stručnjak komentirao je današnje dojave o postavljenim bombama u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara, prenosi HRT.

- Krenulo je tamo, čini se da se prelilo i kod nas. Nažalost, današnja tehnologija omogućuje da je relativno jednostavno napraviti anonimnu dojavu kojoj je nemoguće ući u trag. Rizik otkrivanja, za nekoga tko se odluči za to je relativno mala - rekao je, prenosi 24sata .

Naime, dojave o bombama u Zagrebu stigle s ruske domene, autor se predstavio kao Stegosaur.

- Postoji niz servisa koji služe za to da nekome pošaljete anonimnu e-mail poruku. Čak i kada bi naša, ali i ruska policija došla do tog servera s kojeg je poruka poslana, taj server je u startu konfiguriran da ne bilježi ništa o korisniku te usluge - rekao je.

- Policija nema lagan posao da otkrije tko je pošiljatelj - dodao je.

Ističe kako se radi o neodgovornom ponašanju prema javnoj sigurnosti.

- Unatoč tome što pretpostavljamo da je lažna dojava, nitko tko je pri zdravoj svijesti ne može ignorirati takav poziv i policija mora reagirati. Policiju se stavlja u jedan iznimno neugodan položaj - rekao je.

Jednom takvom dojavom se otvara cijeli niz rizika - istaknuo je.

Izvor: 24sata/Foto: N1

Izvorni autor: HRT/Matea Zanić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.