Angela Merkel konačno jasno rekla: Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje!

02.12.2021. 15:55:00

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak poslijepodne nakon razgovora s čelnim ljudima njemačkih saveznih pokrajina, tehnička kancelarka njemačke vlade Angela Merkel potvrdila je da je uvođenje obaveznog cijepljenja u Njemačkoj moguće od veljače 2022.

Merkel je potvrdila da će u trenutku kad tjedna incidencija u Njemačkoj prijeđe 350 biti zatvoreni svi klubovi, a boravak u zatvorenom prostoru ograničit će se na samo 50 osoba (isključivo cijepljenih ili preboljelih) te 200 na otvorenom.

Na nju se nadovezao i budući kancelar Olaf Scholz, koji je rekao da su ove odluke plod političkog konsenzusa u brizi za zdravlje cijele nacije. Vladin cilj je 30 milijuna cijepljenih građana do Božića, a ove mjere će se po najkraćem mogućem postupku izglasati u Bundestagu.

Scholz je potvrdio i da se uvode ograničenja u trgovinama, u kojima će od sada kupovati moći samo cijepljeni i preboljeli. 'Ovo je važno i nužno', rekao je. Izuzetak su trgovine s dnevnim potrepštinama poput samoposluga ili ljekarni.

Savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina planiraju pooštrenje mjera za necijepljene kojima bi se drastično ograničili kontakti i pristup trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa, javili su njemački mediji u četvrtak.

Pristup trgovinama na saveznoj razini bi trebao biti ograničen samo za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije, stoji u odlukama saveznih i pokrajinskih vlasti kako prenose njemačke novinske agencije.

Ta se ograničenja ne odnose na trgovine za dnevne potrebe poput samoposluživanja, drogerija ili ljekarni.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000.

Kod necijepljenih bi trebali biti ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi se članovi jedne obitelji smjeli sastajati s najviše dva člana nekog drugog kućanstva ako se radi o osobama koje nisu cijepljene ili preboljele koronavirus.

Sa sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, na kojem sudjeluje i aktualna kancelarka Angela Merkel kao i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz, u javnost su procurile i informacije o zakonskoj pripremi za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa koji bi trebao uslijediti u veljači.

Otvorena su još pitanja lokalnih zatvaranja klubova i diskoteka u trenutku kada sedmodnevna incidencija premaši vrijednost od 350.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj provođenja 30 milijuna cijepljenja, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster cijepljenja do Božića.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.