ANKETA: EVO ŠTO ZAGREBAČKI STUDENTI MISLE O COVID POTVRDAMA, samo 10% onih koji ih imaju vjeruje stožeru, a evo što kažu oni koji ih ne žele!

06.12.2021. 18:20:00

Na facebook stranici Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu objavljeni su rezultati ankete provedene na čak 15 927 polaznika, čiji je identitet provjeren AAI. Odgovori su se prikupljali u periodu od 24. studenog do 3. prosinca.

Studentski zbor će upravama svih fakulteta kao i studentskim predstavnicima svake sastavnice proslijediti pripadajuće rezultate.

Dakle, kakav je stav studenata o Covid potvrdama?

Njihovo uvođenje podržava 63,5% studenata, što je nešto veći postotak nego u općoj populaciji, gdje je to oko 55%, no ovdje se radi o nešto novijem istraživanju pa to treba uzeti s rezervom. Dio građana nije siguran.

Što se tiče onih koji se slažu s uvođenje  potvrda, oni su naveli razne razloge zašto ih podržavaju i niti jedan nije izrazito prevalentan. Tri odgovora imaju gotovo jednak postotak glasova: “Zato što sam odgovorna osoba” (19,1%), “Covid potvrde će ljude potaknuti na cijepljenje” (18,5%) i “Covid potvrdama štitimo nastavno osoblje i druge djelatnike fakulteta (17,4%). Samo 10,1% je odgovorilo da je to zato jer vjeruju struci i stožeru, a ostali razlozi su dobili ispod 10% glasova.

Kod onih koji se ne slažu, situacija je nešto drukčija. Najviše je onih – preko 50% – koji su protiv potvrda jednostavn zato jer ih smatraju besokorisnima, obzirom da je dokazano da i cijepljeni šire zarazu. Preko 43% smatra da su potvrde diskriminatorne, a preko 37% u njima vidi ucjenu kako bi ih se natjeralo da se cijepe. Čak 48% u tome vidi i prisilu za cijepljenje. Bilo je moguće navesti više odgovora. Među ostalim odgovorima, navodi se financijska cijena testiranja, narušavanje slobode pojedinca, ali i to da su Covid potvrde – nezakonite i neustavne.

I na kraju, na pitanje “Posjedujete li EU digitalnu Covid potvrdu”, 55,8% je odgovorilo da je posjeduje, od toga ih je 47,4% potvrdu steklo cijepljenjem, a 8,4% preboljenjem. 38,4% nema potvrdu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.