Antidron puške, štićene kolone, zavareni šahtovi, specijali...

09.01.2020. 12:03:00

HRVATSKA PREDSJEDA Zagreb će sljedeća dva dana biti pod opsadom specijalno obučenih policajaca s antidron puškama, a grad će zavariti i šahtove povodom presjedanja Hrvatske Vijećem EU

Četvrtak i petak ključni su dani za prvu fazu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu koji se u posljednjih nekoliko desetljeća održao u Hrvatskoj, a povodom toga Zagreb je pod opsadom.

Zagrebačka policija upozorila je vozače na očekivane gužve i zastoje u promet posebno u zoni zračne luke, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i centra grada. Upravo su to glavna mjesta susreta visokih dužnosnika koji, očekuje se, u 12:35 počinju pristizati avionom iz Bruxellesa u metropolu.

Specijalno obučeni policajci i antidron puške

Na aerodromu će dužnosnike dočekati novoizgrađeni VIP salon i privremeni salon za one koji dođu privatnim avionima. Izgrađen je i poseban prolaz koji će im biti na raspolaganju na prvoj točki rute obilaska Zagreba.

 S aerodroma će dužnosnike pratiti visoke mjere osiguranja do smještaja u hotelima Westin, Sheraton ili Hilton. Na cestama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi. Za sigurnost tijekom predsjedanja brinut će se nekoliko stotina policajaca.

Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti nekoliko su se mjeseci na poligonu kod Vrbovca pripremali za osiguranje visokih dužnosnika koji će sljedećih šest mjeseci proći kroz Hrvatsku, a na lokacijama sastanaka bit će i policajci s antidron puškama. 

Što su antidron puške?

Antidron puška radi na principu ometanja frekvencija te uz pomoć svoje moćne antene prekida vezu između daljinskog upravljača vlasnika i letjelice. Potom je na svoju frekvenciju preuzima policajac koji dron može držati da leti na mjestu, a može ga i mirno spustiti. Baterijski sklop nalazi se na stražnjoj strani puške, iza ramena samog korisnika, za razliku od nekih drugih pušaka koje imaju još i ruksak za bateriju.

Zračni prostor Zagreba nadgledat će pripadnici Specijalne policije ATJ Lučko. Svaka od tih antidron pušaka vrijedi 300 tisuća kuna. Radi se o modelu HP 47. Pripadnici Specijalne policije ATJ Lučko imaju je od 2017. godine. Razvila ju je njemačka H.P. Marketing & Consulting Wüst GmbH. Nabavljena je putem javne nabave preko jedne tvrtke iz Zagreba, a stajala je 322.500 kuna s PDV-om.

Danas i sutra zbog dolazaka europskih povjerenika za građane će biti zatvorena Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

Planirana ruta

ČETVRTAK

  • 12:35 u to vrijeme dolazi prva redovna avionska linija iz Bruxellesa na kojoj se očekuju prvi dužnosnici koji će osim VIP salona imati i posebne prolaze kroz koje će prolaziti radi sigurnosti.
  • Iza 13 sati: Tijekom poslijepodneva Andrej Plenković će imati sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Tema je idući proračun Europske unije. 
  • 19:00 štićene kolone pratit će se s lokacija hotela Westin, Sheraton ili Hilton da bi u točno 19 sati u HNK započelo otvorenje presjedanja koncertom za sve uzvanike. 
  • Nakon koncerta ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priprema večeru za oko 100 uzvanika

PETAK 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Plenković održat će kratki sastanak na kojem će se raspravljati o hrvatskim prioritetima predsjedanja i gorućim izazovima EU. 

Nakon toga planiran je prvi sastanak nove Europske komisije izvan Bruxellesa u NSK. Na njemu će osim svih povjerenika sudjelovati i svi hrvatski ministri. 

Za organizaciju sastanaka Komisije bit će zadužena hrvatska povjerenica i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Izvor: 24sata/ Foto: Tomislav Miletic/Marin Tironi/Patrik/Macek/Miranda Cikotic/Reuters/Pixsell

Izvorni autor: Marko Šnidarić, Antonija Tušek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.