Anušić o uvođenju vojnog roka: Idući tjedan bismo to trebali imati

09.02.2024. 16:38:00


Ministar obrane Ivan Anušić održao je konferenciju za medije nakon svečanog prijema umirovljenih brigadira i kapetana bojnog broda te je raspravljao o mogućem ponovnom uvođenju vojnog roka.

"Uskoro ćemo predstaviti tri prijedloga ili scenarija trajanja vojnog roka. Planiramo to obznaniti sljedeći tjedan. Nakon toga, planiram konzultirati premijera i predsjednika, te s premijerom dogovarati daljnje korake - kako, na koji način i kada ćemo provesti vojni rok", naglasio je Anušić, dodavši:

"Ovog trenutka nećemo specificirati trajanje. Zapanjujuće je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto razumijevanja njegove svrhe. Ove godine nećemo biti u mogućnosti provesti ga jer zahtijeva ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je velik logistički i financijski projekt. To nije rutinski posao; to je ozbiljan poduhvat koji zahtijeva temeljitu pripremu. Kada krene, ne smije biti nikakvih zastoja."

Na pitanje tko će biti obvezan služiti vojni rok, ministar Anušić je odgovorio: "Svi vojni obveznici će proći obuku, gdje će steći osnovne vojne vještine. Što se tiče trajanja, nećemo nagađati. S moje perspektive, smatram da su tri mjeseca sasvim dovoljna za usvajanje osnovnih vojnih vještina. Detalje o modelu obuke oružanih snaga ne mogu otkriti."

Ministar je objasnio da vojne vještine obuhvaćaju rukovanje oružjem, znanje taktike i njeno primjenjivanje u različitim situacijama, te fizičku pripremu. "Tri mjeseca su dovoljna, čak i za one koji nisu u potpunoj fizičkoj spremnosti. U tom razdoblju možemo postići značajan napredak, čak i s osobama koje su trenutno fizički nepripremljene. Bit će oko 17.000 mladića koji će sudjelovati u obuci. Stoga naglašavam da ovo nije projekt koji se može brzo realizirati; to je ozbiljan poduhvat koji zahtijeva temeljitu pripremu. Naravno, žene se mogu prijaviti, ali nemaju obvezu služenja vojnog roka."

Ministar je spomenuo i priziv savjesti kao opciju, gdje osobe koje se na njega pozovu ne moraju služiti vojni rok. Stoga naglašava važnost motivacije. "Očekujemo određeni otpor ovoj ideji, ali moramo shvatiti da vojni rok ima šire značenje od pripreme za eventualni sukob. Njegova svrha je resocijalizacija na poseban način, mijenjanje loših navika i prihvaćanje dobrih. Vojna izobrazba nema zamjenu; ili je imamo ili je nemamo. U slučaju vojne prijetnje, vojni obveznici od 18 do određenih godina mogu biti mobilizirani, s ili bez vojne izobrazbe. Ona im svakako olakšava situaciju", zaključio je ministar Anušić.

Na kraju, ministar je ponovno spomenuo da će izbori biti održani negdje između petog i devetog mjeseca, ali nije specificirao točan datum.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona N1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.