APSURD IZBORNOG SUSTAVA: OVA DVA KANDIDATA MOGU U SABOR SA SAMO JEDNIM GLASOM, SVOJIM!

02.07.2020. 17:30:00

U nedjelju se održavaju parlamentarni izbori, na kojima će se za Sabor uz ostalo birati osam predstavnika nacionalnih manjina.

Zanimljivo je u tome kontekstu razomtriti situaciju u kojoj se nalazi zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, kojemu je ulaz u Sabor po deveti mandat već zajamčen jer na ovim izborima nema protukandidata, ista je situacija i s  Robertom Jankovicsem, zastupnikom mađarske nacionalne manjine. Njima dvojici za ulazak u Sabor dovoljan je samo jedan glas.

“Ovo je zadnji put da predajem kandidacijsku listu, a kandidirao sam se zato što je ostalo još puno neriješenih problema. Ako prođem, ponudit ću svoj program, a hoće li Vlada biti lijevog centra ili desnog centra nema razlike u tome kako ću pristupiti, a pristupit ću pismeno”, izjavio je Radin nedavno predajući kandidaturu te unaprijed najavljujući da će se prikloniti bilo kojoj vladi, koja se uspije oformiti nakon izbore.

Podbrobnu analizu ovog apsurda svojedobno je obradio pravnik i hrvatski suverenist Pero Kovačević, u kojoj među ostalim naveo:

”Koliko nam je nakaradan izborni zakon, odnosno kako Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor izigrava i poništava volju birača, pokazat ću vam vrlo zorno na primjeru izbora zastupnika nacionalnih manjina.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.