AUDIO SNIMKA S MAMIĆEVA FAMOZNOG ‘STICKA’: Detaljno opisao druženja s osječkim sucima, spominje davanje mita, sporan sat i čokoladice

17.03.2021. 15:24:00

Jutarnji list javlja kako je u posjedu USB sticka o kojem je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Mostaru govorio Zdravko Mamić, a koji je dostavio DORH-u.

Mamić je tvrdio da je na navedenom sticku predstavio dokaze o tome kako je korumpirao suce.

Radi se o audio iskazu Zdravka Mamića koji traje80 ,minuta i u kojem iznosi optužbe prema kojima je davao novac, častio ih družio se s troje sudaca osječkog Županijskog suda.

Navedeni suci su sudili u njegovim predmetima, a druženje je trajalo prije, tijekom i nakon postupka na kojem su oni donijeli odluke protiv njega iako im je, tvrdi, platio oko pola milijuna eura da ga oslobode.

Mamić tako iznosi detalje svih optužbi i navodi svjedoke koji su bili prisutni tijekom navodnih sastanaka. U moru detalja u jednom trenutku spominje i kako je jednom sucu poklonio čokoladicu, a na snimci govori kako je svjestan da prihvaća svu kaznenu odgovornost za informacije koje je iznio. Dakle svjestan je da i sebe inkriminira za davanje mita.

Zdravko Mamić je opisao kako su izgledali pojedinačni sastanci sa sucima, privatnim druženjima, poklonima kojima ih je darivao te tvrdi da je na tim sastancima sudjelovao niz osoba koje mogu posvjedočiti da su njegovi navodi autentični, a radi se o imenima iz hrvatskog sporta, svijeta biznisa i politike.

Ispričao je i komične situacije, primjerice, kada je govorio o skupocjenom satu koji je, tvrdi, darovao sucu Krušlinu, a koji mu je zatim on preko šefa osječkoga zatvora Pribića vratio i to na sudu na prvi dana suđenja.

Mamić tvrdi da je dok je u toaletu mijenjao sat, u WC slučajno ušao Uskokov tužitelj Sven Mišković, koji ih je skoro uhvatio kako mijenjaju satove. Detaljno je ispričao i situaciju u kojoj se skoro potukao s Krušlinom nakon što mu je rekao da će ga možda morati suditi. Mamić nadalje tvrdi da su mu obećali da će biti oslobođen na sudu u Osijeku, a kada je nekoliko dana prije kraja suđenja dobio tu potvrdu, sve je častio, kupovao vino i davao im novac.

Opisao je i ‘hladan tuš’ kada mu je bivši nogometni sudac Željko Širić javio da je čuo da će ga izraditi i na kraju osuditi, i zašto je odlučio pobjeći u BIH. No, kako piše Jutarnji, u ovom iskazu nema riječi o optužbama koje je iznio o predsjedniku Vrhovnoga suda Đuri Sessi, te o bivšemu članu DSV-a Marinku Bobanu, već je Mamić isključio pričao u sucima Osječkoga Županijskoga suda.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Izvorni autor: Mia Peretić/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.