Australsko-hrvatski kongres se obratio otvorenim pismom premijeru Andreju Plenkoviću zbog mogućnosti ukinuća Fakulteta hrvatskih studija

19.01.2020. 14:30:00

U kolovozu prošle godine obratili smo Vam se po pitanju Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u vezi odugovlačenja s upisom u Upisnik studijskih programa spomenutoga studija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, iako je studijski program prošao strogu proceduru akreditacije od Senata Sveučilista, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

 

Zahvaljujući Vašoj intervenciji Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva ipak je započeo s radom. Oprostite mi što od Vas ponovno tražim pomoć u vezi istoga pitanja, no situacija oko nasrtanja MZO-a na Fakultet hrvatskih studija postaje sve ozbiljnija.

 

Naime, ministrica je zatražila od Visokoga trgovačkoga suda da likvidira (!) Fakultet hrvatskih studija brišući ga iz popisa pravnih osoba i javnih ustanova. Time bi 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski ostalo bez posla, a 1395 studenata bez prava i mogućnosti studiranja! Sve zbog višegodišnjih osobnih animoziteta Blaženke Divjak prema toj instituciji.

 

Prošloga ljeta nije htjela dopustiti da na Hrvatskim studijima krene Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva, a sada je grubo povrijedila autonomiju Sveučilišta miješajući se u pravo sveučilišta da samostalno uređuje svoj ustroj, uključujući i statusnu promjenu sveučilišnoga odjela u fakultet i podružnice sveučilišta u samostalnu pravnu osobu.

 

Ne priznaje mišljenje koje je o potrebi pravne samostalnosti Fakulteta hrvatskih studija još 1995. godine dao tadašnji ministar znanosti Branko Jeren, nego nastoji na svaki mogući način spriječiti opstanak i razvoj te institucije od nacionalne važnosti. Ukratko, nastavlja na najgrublji mogući način opstruirati Fakultet hrvatskih studija.

 

Moja je ocjena da se tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati na način da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti,

 

Jedan od temeljnih ciljeva ne samo Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva nego i Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom na najrazličitije načine. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za onaj dio hrvatskoga iseljeništva kojemu je stalo do očuvanja raznih elemenata nacionalnog identiteta i veza s domovinom.

 

Poštovani predsjedniče, još jednom apeliramo na Vaš autoritet, da svojim osobnim uplivom utječete na to da Fakultet hrvatskih studija, koji promiče hrvatski nacionalni i kulturni identitet u zemlji i svijetu, slobodno nastavi ploviti, raditi bez zapreke, svom određenom cilju, na dobrobit cijeloga hrvatskoga naroda.

 

S poštovanjem

 

Stjepan Asić

predsjednik

Australsko-hrvatskog kongresa

Izvorni autor: Stjepan Asić

Autor: