AUSTRIJSKI KANCELAR DAO OSTAVKU nakon samo nekoliko tjedana na vlasti!

02.12.2021. 22:20:00

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.

“Stavljam funkciju kancelara na raspolaganje. Funkcije kancelara i predsjednika najjače stranke u parlamentu bi opet trebale biti ujedinjene u jednoj osobi”, rekao je Schallenberg iz Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Istaknuo je kako mu “nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke” i najavio da će s kancelarske dužnosti odstupiti čim ÖVP “postavi potrebne smjernice”.

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika ÖVP-a i kancelara trebao preuzeti aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Prije toga je Sebastian Kurz, kojeg je Schallenberg početkom listopada zamijenio na poziciji kancelara, odstupio s čela ÖVP-a i zastupničkog kluba te stranke.

Kurz je početkom listopada odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017.. nakon kojih je ÖVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova koju je obavljao do preuzimanja kancelarske dužnosti.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/ Foto: Epa / FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.