BAČIĆ: Idući tjedan rasprava o povjerenju Kujundžiću, ostat će ministar

09.10.2019. 15:26:00

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u srijedu kako će Sabor idući tjedan raspravljati o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, ističući kako će on i nakon te rasprave ostati ministar u Vladi.

"HDZ od prvog dana govori jedno te isto, a to je da će ministar zdravstva Milan Kujundžić biti ministar i nakon saborske rasprave o pitanju povjerenja", izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Ustvrdio je kako se vladajući drže ustavnih rokova, odnosno da se rasprava o povjerenju ministru mora provesti u roku od 30 dana nakon što je uvršten u dnevni red 18. rujna.

"To znači da je Sabor dužan do 18. listopada provesti tu raspravu i mi ćemo o tome raspravljati idući tjedan. U raspravi ćemo iznijeti sve argumente zašto mislimo da je Kujundžić dobar ministar zdravstva i zašto i dalje treba obnašati tu dužnost u Vladi", poručio je Bačić.

Na pitanje kako tumači oporbene prozivke da je zdravstveni sustav u kolapsu, zbog čega i traži smjenu resornog ministra, odgovorio je kako je Kujundžić svakodnevno u medijima obrazlagao stanje u zdravstvu.

Provedene su brojne mjere za poboljšanje stanja u zdravstvu

"Nije sve onako kako bismo htjeli, ali je činjenica da su provedene brojne mjere kojima se nastoji poboljšati stanje u zdravstvu i kada je u pitanju izgradnja novih kliničkih bolničkih centara, njihova dogradnja, nabavka opreme, povećanje plaća i povećanje sredstava potrebnih za normalno funkcioniranja zdravstvenog sustava. Može bolje i toga smo svjesni, ministar Kujundžić kad god spomene i da se može bolje govori i da Hrvati nedovoljno izdvajaju zdravstvo, a za to imaju puno kvalitetniju uslugu", istaknuo je Bačić.

Uvjeren je da sa zdravstvenim proračunom hrvatski liječnici čine maksimalno moguće. "O tome hoće li se i na koji način povećati sredstva za zdravstvo najbolje svjedočimo na kraju godine kada se u zdravstveni sustav, povrh onoga iz zdravstvenog dopirnosa i onoga što se uplaćuje iz proračuna, uvijek nađu dodatna sredstva i nastoje u najvećoj mjeri sanirati dugovi bolnica i zdravstvenog sustava“, rekao je.

Zastupnici svoj rad propituju na parlamentarnim izborima 

Upitan kako tumači Kujundžićev prijedlog da bi se jednom godišnje trebao preispitivati rad saborskih zastupnika, Bačić odgovara da zastupnici svoj rad propituju, prije svega, na parlamentarnim izborima. Osim toga, dodaje, o radu zastupnika vodi se evidencija i kroz njihove rasprave i nazočnost u Saboru, a na kraju mandata birači će se odrediti prema svakom pojedinačnom zastupniku.

Na kritike oporbe da zakone o Vukovaru HDZ tempira za predsjedničku kampanju Bačić ih poziva da, prije nego što daju takve izjave, pogledaju program Vlade za ovaj mandat.

"U njemu će jasno iščitati da je Vladi u mandatu 2016.-2020. jedan od važnijih projekata donošenje zakona o Vukovaru, kojim bi se utvrdio specifičan, poseban položaj grada Vukovara, njegovu žrtvu u Domovinskom ratu na način da se poduzetnicima, zaposlenicima i građanima Vukovara omoguće određene povlastice koje će im pomoći da se rane iz Domovinskog rata kroz ulaganja u Vukovar i druge mjere učine lakšima i da se Vukovar može izjednačiti s ostalim dijelovima Hrvatske“, poručio je.

Izvor: PolitikaPlus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.