Balončići Ante Nobila

16.04.2022. 18:36:00

Lijepo su nam tzv. generali, u stvarnosti, osim Gotovine, teške vucibatine, koje su uglavno imale minimalan utjecaj na tijek i generalno uspjeh domovinskog rata, poneki praktički nikakav, lijepo su nam čestitali Uskrs.
Komunistički 'javni tužilac', milošću Gojka Šuška rehabilitirani jugoslavenski nacionalist, Anto Nobilo, podnio je zahtjev za pomilovanjem jedinih, dakle jedinih! dvoje zločinaca, koji su osuđeni za tešku kalvariju hrvatskog naroda u propaloj državnoj zajednici.
Nobilo igra igru! Pušta balončiće! A primitivna tzv. desnica, u komplotu sa šoferom Rojsom, koji je milošću Gojka Šuška, preskačući po nekoliko skalina, nekako dogurao do čina generala, odigravaju ulogu 'korisne budale'.
Nobilo se, u ovoj fazi, bavi 'pripremom terena'. On, puno bolje od većine, zna kako u ovom momentu nekakvo pomilovanje nije moguće niti dolazi u obzir. Zašto? Zbog činjenice kako je 'slučaj' pod ingerencijom njemačkog pravosuđa, koje je i donijelo presudu o doživotnom zatvoru za UDBA-ine killere.
Njemački sud, kao i svaki na svijetu, poput recimo haškog, zasigurno nema ništa protiv da se osuđenici na doživotnu robiju (ekvivalent u godinana) otpuste na uvjetnu slobodu, ali nakon izdržane dvije trećine kazne.
No, Nijemci se protive prijedlogu o pomilovanju! To zna i Nobilo, ali unatoč svemu on ide u postupak prikupljanja potpisa, i to od tzv. generala. Naravno, ne među poštenim ljudima, nego među do jučer polupismenim propalicama, a danas diplomiranim inženjering najčešće prometa ili tzv. generalima. Potpisao je i Gotovina. Što potpisnika ovih redaka ne iznenađuje, obzirom da je imao priliku od prijatelja Nede Vegara čuti određene pikanterija kada je u pitanju moralna strana lika i djela tog generala. Navodno, mora odraditi i nekakav haški dug, tako da ga u osnovi treba čak i žaliti, i ostaviti neka uzgaja tune.
Pomilovanje je u izvjesnom smislu puno 'ozbljniji' institut od prijevremenog otpusta, dijelom podrazumijeva oprost kazne/počinjenom djela. Pogotovo u slučaju 'Perković Mustać' i načinu na koji je sve, komunikološki praktički savršeno, plasirano u domaćoj javnost. Prije svega misli se na njihovu apsolutno prenapuhanu ulogu u procesu stvaranja hrvatske države, posebno kada je Mustać u pitanju. O tome što je taj čovjek tih godina radio nitko ništa ne zna, čak i 'šofer general' drvi i prdoklači jedino o Perkoviću, dok ovog drugog zločinca uopće i ne spominje.
Neke moje insiderske info kažu kako je 'drugarima' ipak stiglo upozorenje iz Njemačke. Nakon čega se jedan od junačina, navodno, čak i povukao. Malo su Nijemci, čini se, ipak lupili po prstićima, i jasno poručili kako je za njih 'jedno puštanje na uvjetni otpust, a drugo pomilovanje i oprost kazne'.
A tako ne ide. U slučaju ovog prvog, kako se navodi, spremni su suspendirati akt o izručenju, te tražiti da se zločinci vrate na odsluženje kazne u Njemačku.
Posebno je smješno kada se dojučerašnji šofer na relaciji Zagreb - Stuttgart poziva na, pazite sad, 'neusklađenost njemačkih i hrvatskih zakona'. On?!?! Kao da taj lunatik sa završenom srednjom večernjom ne zna, prvo, da u Hrvatskoj nikada ne bi ni došlo do suđenja, a drugo, da je proces kojom slučajem i održan zločinci bi 'zbog naknadnih zasluga u samom začetka stvaranja hrvatske države' vjerojatno bili oslobođeni.
Ostaje, dakle, još jedino demistificirati legendu o njihovom nadrealnom 'doprinosu u procesu stvaranju hrvatske države', tolikom da, osim njih dvojice, zatim šofera Rojsa, oficira KOS-a Clark Gablea Domazeta i propalog vlasnika pilane Miljavca, nitko drugi i nije ništa trebao raditi.
A kad smo već kod 'stvaranja države', o čemu često plamudi Rojs, može se kazati kako je baš dobru državu ta 'družina' stvorila, baš na svoju sliku. Samo ne znam misli li šofer na sustavno uništavanje hrvatskog naroda, njegovu kulturološku ili identitetsku stranu, ili na gospodarstvo? Na, u civiliziranom svijetu, nezabilježenu pljačku bivšeg društvenog vlasništva.
Dobru su državu stvorili. Toliko dobru da se devedeset posto branitelji danas pita 'za što smo se uopće borili'?! Eto, da nije bilo Rojsa&co to bi se i dalje pitali, sad su barem dobili odgovor.

 ** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Portala Dnevnih Novosti već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

Izvor: Ivica Granić - fb/Foto:fah

Izvorni autor: Ivica Granić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.