BANKE U SAD UKIDAJU “CRNE LISTE”, A DISKOVI I KOD VIŠE NEĆE BITI “MASTER I SLAVE”: Nećete vjerovati zašto!

03.07.2020. 10:02:00

Američka banka JP Morgan ukida pojmove poput ‘crne liste’,’master’ i ‘slave’ iz svojih internih tehnoloških materijala i kodova jer traži način kako da ukloni rasizam unutar tvrtke, priopćila su dva izvora upućena u taj potez.

Izrazi postoje u nekim tehnološkim mjerama, standardima i kontrolnim postupcima banke, kao i u programskom kodu koji pokreće neke njene proces, kazao je jedan od izvora.

Izrazi „master“ i „slave“ kod ili disk koriste se u nekim programskim jezicima i računalnom hardveru kako bi opisali jedan dio uređaja ili procesa koji kontrolira drugi.

„Blacklist“ se koristi za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju, poput popisa internetskih stranica koje zabranjuje odjel za kibernetičku sigurnost kompanije. „Whitelist“ znači suprotno odnosno popis stavki koje su automatski odobrene.

Čini se da je JP Morgan prva kompanija u financijskom sektoru koja je uklonila većinu “rasistički problematičnih” izraza, a potez dolazi u trenutku kada je banka priopćila da poduzima druge korake kako bi promovirala crnačke stručnjake i nepristranu kulturološku obuku osoblja.

Profesor programiranja u Columbia Business School Mattan Griffel kazao je da su takvi pojmovi odavno kontroverzni i da će ih biti teško izmijeniti.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:flickr

Autor: