Banožić i Hranj čestitali Dan HV-a, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30 godina od ustrojavanja ZNG-a

28.05.2021. 11:16:00

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj čestitali su u petak Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde poručivši da smo ponosni na svoju povijest i Domovinski rat i usmjereni na budućnost.

Podsjetivši kako je prije 30 godina održano povijesno postrojavanje Zbora narodne garde pred prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Franjom Tuđmanom, Banožić je istaknuo da je odlučna i hrabra hrvatska mladost, u nametnutom ratu, u borbi za slobodu i neovisnost, u kratkom je vremenu izrasla u uglednu vojnu silu, sposobnu braniti i osloboditi sve okupirane dijelove Lijepe Naše.

"S ponosom se prisjećamo slavnih završnih operacija, posebice Bljeska i Oluje, kada je Hrvatska vojska donijela pobjedu i osigurala mir i slobodu hrvatskom narodu", istaknuo je.

Također je izrazio ponos na postignuća koja naši vojnici, dočasnici i časnici ostvaruju u domaćim i međunarodnim okvirima te zahvalio svakoj pripadnici i pripadniku Hrvatske vojske na časnoj i profesionalnoj službi.

Navevši kako je ovo prilika da se s posebnim pijetetom i zahvalnošću prisjetimo svih naših branitelja koji su položili svoje živote za slobodu naše domovine pozvao je vojnike, dočasnike i časnike Hrvatske vojske da nastave zajedno čuvati naslijeđe koje su nam oni ostavili.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u svojoj je čestitki istaknuo da će Domovinski rat ostat zauvijek zapisan kao simbol snage građana Hrvatske i domoljublja hrvatskog vojnika. "Na tim temeljima izgrađene su današnje Oružane snage koje na najbolji način spajaju našu slavnu vojnu tradiciju sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji", poručio je.

Hranj naglašava da temeljne misije Hrvatske vojske ostaju obrana Domovine, doprinos međunarodnoj stabilnosti i miru te pomoć civilnim institucijama. "Hrvatska vojska ostaje glavni instrument države za obranu i vođenje borbenih operacija".

Hrvatska vojska se razvija kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva i hrvatskog nacionalnog bića, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva, poručio je Hranj.

Izvor: Tportal.hr/PDN/Foto: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Izvorni autor: Tportal.hr/An. S./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.