Banožić najavljuje smanjivanje Milanovićevih ovlasti: “Vojsci treba mir, ići ćemo u izmjenu zakona”

02.05.2022. 09:38:00

  • "Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtiti po medijima."

Dok je Plenković premijer, Mario Banožić će vjerojatno ostati i ministar, iako je bio jedan od izglednijih za odlazak u proljetnoj rekonstrukciji Vlade. Banožić je govorio naRTL televiziji.

 

Njegovo ime spominjalo se u rekonstrukciji, a Banožić pak tvrdi kako rekonstrukcija njega kao ministra nije bila tema između njega i premijera.

 

“Ta tema je bila nametnuta iz pojedinih dijelova medija koji su poticali tako nešto. Premijer je taj koji predlaže ministre, isto tako je bilo u slučaju sa mnom”, kazao je.

 

Na pitanje je li mu pomogla činjenica što iritira Milanovića, Banožić je kazao da on ne iritira njega već da predsjednik iritira hrvatski narod.

 

“Radim svoj posao časno. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno na čast hrvatskih građana”, kazao je.

 

Komentirao je i tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je kupovina borbenih aviona Rafalea dobar politički posao, ali ne vojni.

 

“Taj vojni posao su predložile Oružane snage. Niti jedna nabavka u Hrvatskoj vojsci se ne događa na inicijativu ministra obrane ili kabineta ministra obrane nego na zahtjev Oružanih snaga. Znamo da su Oružane snage bile dio međuresorne skupine kako bi se sagledao širi kontekst, politički i financijski, ali i da struka kaže što je najbolje za vojsku. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo smo modernizirali i opremili, a jedina opcija koju smo mogli napraviti, što je Milanović razumio, što se radilo prijašnjih godina za vrijeme njegovog mandata, a to je prekucavanje brojeva na starim MIG-ovima na nekom čudno remontu”, kazao je.

 

Manje ovlasti za Milanovića

 

Predsjednik zaziva promjenu zakona i traži veće ovlasti. Banožić je komentirao hoće li mu Vlada ispuniti zahtjev.

 

“Nećemo mu ispuniti zahtjev. Zakon iz 2013. godine je Zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme, za vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran i Milanović koristi prostor u zakonu i radi stvari koje radi, a vidimo da to stvara problema za hrvatsku vojsku. S ciljem zaštite hrvatskih vojnika i vojnikinja, ići ćemo prije izmjenama zakona koje će biti prije svega na korist vojnika”, kazao je.

 

Na pitanje znači li to manje ovlasti za predsjednika, Banožić je kazao da je vojsci potreban mir.

 

“Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj. Vojnici kad su odlazili na zadnjem kontingentu u Kosovu, zabranio je novinarima ulazak u vojarnu što nije bila praska. Ročnici u Požegi nemaju mogućnosti dobiti svečanost kakve su imale njihove kolege”, kazao je.

 

Na ponovljeno pitanje znači li to manje ovlasti za Milanovića, Banožić je kazao: “Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtiti po medijima.”

 

‘Vjerujem Dekaniću’

 

Komentirao je i isplatu dnevnica vojnicima koji su bili u Milanovićevoj pratnji.

 

“Naredba koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani. Novac koji se treba isplatiti i svi troškovi koje pravi, od famoznih letova helikoptera za koje ne želi reći gdje je išao, to su troškovi koji se bilježe u ministarstvu obrane, netko tko nije sudjelovao u kreiranju troškova samo treba potpisati i platiti”, kazao je.

 

Osvrnuo se i na slučaj Vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanić te kazao da još nije imao prilike razgovarati s njim.

 

“Siguran sam da Damir Dekanić jasno zna da čekamo rezultate istrage koja je. Zna se da će to biti tema razgovora što je bilo istina. Vjerujemo u ono što je u policijskom zapisniku, vjerujem u institucije i županovu riječ da je bilo tako”, kazao je.

Izvor: novilist.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: P.N.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.