BANOŽIĆ OTKRIO: Evo kad pada odluka o avionima!

14.05.2021. 14:39:00

Uvojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji održana je svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi. Osim predsjednik Zorana Milanovića na svečanosti su među ostalima i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. Uručene su i beretke pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi. Ministar je nakon završetka svečanosti dao izjavu za medije. Novinare je zanimo što je s nabavkom aviona.

“Svakako da imate jedan određeni protokol koji se mora ispoštovati. Povjerenstvo je donijelo i mi ćemo na Vladi to odlučiti. Naravno da tu imate još raznih aktera, ponajprije što znamo da nisu svi avioni stopostotna proizvodnja zemalja iz kojih dolaze, morate te kontakte odvagati i o tome polemizirati”, kazao je ministar.

“Također nalazili smo se u vremenu koje je bilo povezano s navedenim potresom, ali i jedan lockdown koji je bio ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Vi kada komunicirate sa zemljama koje su bile dio te ponude možete uzeti u obzir da nije bilo susreta u onom trenutku kada ste vi to željeli. Sve to je rezultiralo da 12.12 imamo da je međuresorna skupina završila svoju podlogu koja će Vladi poslužiti za donešenje odluke. Ja bih rekao da mi imamo jedno superiorno vrijeme ispred nas u kojem će odluka biti donesena”, kazao je.

Na pitanje kada bi to moglo biti Banožić je rekao: Ja očekujem da će se to dogoditi u ovom mjesecu.

Komentirao je i Milanovićevu rečenicu po pitanju nabavke aviona i rečenicu u kojoj je spomenuo riječ oteliti.

“Mislim da je to jedan nepristojan odgovor – oteliti. Predsjednik je bio pozvan da sudjeluje u tijelu koje je kreiralo podlogu na temelju koje se odnosi odluka. Mogao je tako držati za rep za nogu ili nešto drugo i sudjelovati u ovom procesu”, kazao je Banožić.

“Ja nastojim ostati pristojan čovjek, ministar obrane je biti časno treba biti takav da izbjegavate konflikte. Ne mogu shvatiti da svoje statove želi prenijeti na hrvatsku vojsku. Naznačeno je tko upravlja vojskom. Nastojim biti pristojan ali moramo biti svjesni da je vrijeme ispred nas zahtjevno”, dodao je.

Ministar  je inače u govoru kod prisege istaknuto ulogu Gromova u Domovinskom  ratu. Od ličkog bojišta,  Pounja i Posavine, Banovine,  Dubrovnika te svih oslobodilačkih  akcija u kojima je život izgubilo 205 pripadnika Gromova, a trojica se i dalje vode kao nestala.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor: