BANOŽIĆ SMJESTIO KREATIVNU OSVETU MILANOVIĆU! Vrhovnom zapovjedniku uskraćeni financijski resursi za jednostrane odluke

08.11.2021. 21:44:00

Nakon što je predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović iskoristio svoje protokolarne ovlasti kako bi uskratio riječ ministru obrane Mariu Banožiću, ministar je smislio lukavi odgovor.

Podsjetimo, Banožiću je unutar protokola svečanosti prisege nove generacije vojnih ročnika u Požegi, onemogućen govor i obraćanje vojnicima. Banožić je na to burno reagirao te je čak prozvao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja da podnese ostavku.

Osim toga predsjednik je ministru uputio i niz uvreda da bi ga Banožić zatim prozvao psihijatrijskim slučajem.

No, kao sada je Banožić smislio način korištenja svojih ovlasti kako bi napakostio Milanoviću. Budući da MORH kontrolira financiranje oružanih snaga, Banožić je odlučio uskratiti financije Milanoviću za sve jednostrane poteze.

Naime, odlukom ministar obrane zabranjuje Oružanim snagama RH da pružaju bilo kakve potpore Uredu predsjednika Republike, pa i u svrhu protokolarnih aktivnosti, bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane.

Odluku je Ministarstvo obrane donijelo 4. studenog, dakle u jeku svađe na relaciji Ured predsjednika-Ministarstvo obrane.

Istom odlukom propisano je da za potpore koje se odobravaju zapovijedima donesenim bez suglasnosti odnosno odluka ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Odnosno troškovi koji nastanu na taj način neće biti plaćeni iz proračuna Ministarstva obrane.

Za provedbu ove odluke, stoji u odluci, odgovorni su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

No, nakon izlaska odluke u javnost nije izostao ni komentar sa Pantovčaka.

“Odluka je nezakonita i neustavna i još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike”, komentirali su iz Ureda predsjednika, prenosi Večernji list.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: MORH/ F. Klen

Izvorni autor: 7dnevno/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.