Banožić: U ostacima letjelice pronađeni ostaci avio bombe

13.03.2022. 15:27:00

U ostacima letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u širem središtu Zagreba pronađeni su ostaci avio bombe koja se koristila na letjelicama sovjetske proizvodnje, izjaivo je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić.

Banožić je rekao da se zbog mogućnosti da letjelica sadrži eksploziv moralo pristuptii vrlo pažljivom vađenju letjelice. On očekuje da će crna kutija dati korisne podatake te da će se moći rekonstruirati let letjelice.

“Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letjelica izviđačkog tipa. Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba je sovjetske proizvodnje i ona je odvežena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i za koje svrhe. Zasad možemo samo reći da je aviobomba koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje”, kaže.

Prema njegovim riječima, postoje elementi koji ukazuju da je letjelica mogla doći i s ruske i s ukrajinske strane. “Ovo je područje sigurno, ovdje nema eksplozivnih sredstava. MUP i vojna policija će detaljno pregledati ovaj teren, ali letjelica je izvađena van”, kaže ministar. Dodaje da su fragmenti eksploziva jučer primijećeni na početku iskapanja.

Na pitanje o kontradiktornim izjavama koje su jučer došle iz nadležnih službi, Banožić kaže kako su izjave davane na temelju preliminarnih podataka. Više podataka o aviobombi bit će poznato nakon završetka analiza, kaže.

“Bio sam ovdje od prvog trenutka, bit ću sve dok ne od posljednji komad. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna. Nezgodno je što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurno. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku”, govori ministar i ponavlja da je najvažnije za reći da mehanizacija kopala oko same letjelice, a ne vadila letjelicu.

“Bit će obaviješteni onog trena kada kažemo koji je tip bombe”, kaže Banožić na pitanje je li NATO obaviješten o aviobombi. “Da je situacija riješena u susjednim zemljama, mi danas ne bismo bili ovdje. Razgovarao sam s mađarskim i rumunjskim ministrom, rekli su mi da rade evaluaciju, očekujem odgovore”, kaže Banožić.

Na pitanje može li se ovo sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, on kaže kako siguran da će se “moći utvrditi odakle je ovaj projektil došao, odnosno letjelica”. Ministar kaže i da je letjelica modificirana te da je siguran da će se iz crne kutije moći izvući podatci iako je oštećena.

“Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost”, kaže Banožić na ponovljeno pitanje je li ovo napad na Hrvatsku i dodajući da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.

Sustav Patriot

U javnosti su se pojavile informacije da delegacija MORH-a sljedeći tjedan ide u SAD tražiti razmještanje proturaketnog sustava Patriot u Hrvatskoj. Banožić kaže da sljedeći tjedan ide na sastanak s Amerikancima i Francuzima kako bi se našlo najbolje rješenje.

Pad letjelice

Podsjetimo, pripadnici nadležnih službi izvukli su u nedjelju iz zemlje veliki dio olupine sovjetske bespilotne letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u zagrebačkom naselju Jarunu kod Studentskog doma.

Još uvijek nema službene potvrde je li letjelica izvučena u cijelosti iz ogromnog kratera gdje se srušila u četvrtak oko 23 sata, a na terenu su vojska i policija.

Ministar obrane Mario Božinović oko 11,30 sati dat će izjavu za medije na lokaciji kod mjesta pada, kod Odbojkaškog doma na Savi, doznaje se u Vladi.

Očevid na mjestu pada letjelice traje od jučer, a zbog izvlačenja i jučer i danas su evakuirani studenti iz 1, paviljona koji je najbliže mjestu pada.

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je jučer da je iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.