BDP U PADU Eurozona ušla u recesiju, pogođena visokim cijenama energenata i rastom kamata

08.06.2023. 16:36:00

Novi podaci pokazuju da je eurzona ušla u recesiju. BDP u cijelom europodručju smanjio se za 0,1 posto u prvom kvartalu ove godine, što je manje od prethodne procjene prema kojoj je gospodarstvo stagniralo, piše Guardian

Europsko gospodarstvo pogođeno je ekonomskim poremećajem izazvanim ratom u Ukrajini, što je izazvalo rast cijena energije i hrane.

To je uslijedilo nakon smanjenja BDP-a od 0,1 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, što znači da se eurozona smanjila dva kvartala zaredom – standardna definicija recesije.

Povukla ga je Irska, gdje je BDP pao za 4,6 posto u prvom tromjesečju ove godine. Gospodarstvo Litve palo je za 2,1 posto, dok se nizozemsko smanjilo za 0,7 posto. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, pala je za 0,3 posto i također je u recesiji.

To je potaknulo niz povećanja kamatnih stopa dok se Europska središnja banka pokušavala boriti s višom inflacijom.

Izvor: tportal.hr/Foto: Alamy

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.