Beč od idućeg tjedna stanovnicima dijeli besplatne kućne testove na covid

27.03.2021. 08:53:00

Beč će od idućeg tjedna stotinama tisuća svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom, objavila je gradska vlada.

Tjedno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 milijuna ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 milijuna testova, a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih ljekarni. Bečani će ih ondje moći i predati na analizu, a isto će moći učiniti i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je "uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva" dok se ne zajamči dovoljna količina cjepiva, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Grad želi podijeliti kućne testove i zato da bi, nakon uskrsnih blagdana, svojim stanovnicima omogućio pristup trgovinama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi spriječili da se odjeli za intenzivnu skrb prenapuče pacijentima oboljelim od Covida-19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča danas je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u ljekarnama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.