BELGIJA - ITALIJA (uživo od 21.00) Tko će na Wembley?

02.07.2021. 20:26:00

BELGIJA - ITALIJA (uživo od 21.00)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard - De Bruyne, Doku - Lukaku

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Immobile, Insigne

 Stigli su sastavi, za Belgiju od prve minute ipak igra Kevin De Bruyne! Nema Carrasca i Mertensa, igra Doku. Kod Talijana, Chiesa ispred Berardija, vratili su se Di Lorenzo i Chiellini...


Najava utakmice: Goran Čičin - Mašansker

Večeras u Münchenu priželjkujemo spektakl u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Istome smo se nadali i uoči osmine finala u kojoj su se sastali Belgija i Portugal, no bila je to na kraju siromašna predstava s malo pravog nogometa. Mogu li Belgija i Italija popraviti tu sliku?

Sudeći po njihovim dosadašnjim prezentacijama na turniru najboljih reprezentacija Starog kontinenta, ali i ne samo na ovom prvenstvu, svakako mogu, no treba pritom uzeti u obzir i važnost utakmice koja će sigurno utjecati i na pristup dviju odličnih nacionalnih momčadi.

- Sviđa mi se ova talijanska momčad, jer ima 18 ili 19 igrača koji mogu jamčiti istu razinu igre, ali isto tako mogu promijeniti tijek utakmice. Jako mi se sviđa Berardi, on je vrlo inteligentan igrač. Kad Chiesa uđe u napad, donosi drugačije karakteristike, a to otežava posao suparniku. Izbornik Roberto Mancini je sjajan u otkrivanju talenata koje drugi ignoriraju - izjavio je legendarni talijanski trener Fabio Capello za La Stampu.

image
 CHRISTOF STACHE Afp

Slatke brige

Italija je kompletna za dvoboj s Belgijcima, vratio se treninzima i desni bek Florenzi, a La Gazzetta dello Sport ovako procjenjuje izglede igrača za nastup u početnoj postavi: Chiellini 55 %/Acerbi 45%, Verratti 70 %/Locatelli 30 %, Barella 60 %/Pessina 40 %, Chiesa 55 %/Berardi 45%. Sve su to slatke brige za talijanskog izbornika, čija je momčad u briljantnom nizu od 31 utakmice bez poraza, te sa 12 uzastopnih pobjeda.

- Moramo respektirati Belgiju, oni su prvi po rankingu FIFA-e, ali sve momčadi imaju svoje slabosti. Što se nas tiče, bilo bi pogrešno misliti da smo dosad već napraviti nešto veliko na ovom turniru - upozorio je talijanski veznjak Jorginho, koji je s Chelseajem uoči početka  Europskog prvenstva osvojio Ligu prvaka.

Na snagu Belgije pažnju je skrenuo i napadač Ciro Immobile.

 
 

 

- To je momčad zaista izvanrednih igrača, znamo njihov ogroman potencijal. Morat ćemo biti oprezni i pokušati igrati kao i inače. Vjerojatno su malo iskusniji od nas, ali mi imamo naš entuzijazam - kaže Immobile.

Naravno, slika Crvenih vragova mijenja se bez ozlijeđenih Kevina de Bruynea i kapetana Edena Hazarda, nekako se stječe dojam kako njihov očekivani izostanak Azzurima ipak širom otvara vrata polufinala velikog turnira.

- Njih dvojica su vrlo jaki igrači, i zasigurno Belgija bez njih može biti drugačija momčad. Međutim, mi moramo razmišljati samo o nama. Primjerice, Romelu Lukaku je moderna devetka, zna kako sačuvati loptu i napasti prostor. Pokazao je to i u talijanskoj ligi, morat ćemo biti veoma oprezni - naglasio je talijanski lijevi bočni Emerson Palmieri.

Logično je da je Lukaku u fokusu, bio je to odlični napadač Nerazzurra i dok su De Bruyne i Hazard bili zdravi. Interov je napadač za belgijsku reprezentaciju dosad odigrao 97 utakmica u kojima je postigao 63 pogotka i 14 puta asistirao suigračima. A u posljednjih 45 nastupa za reprezentaciju zabio je čak 46 golova! U Serie A je prošle godine vodio Nerazzurre do prve titule prvaka Italije nakon 11 godina, sa 24 gola i 10 asistencija. Kada su tome također dodali kretanja bez lopte, donošenje odluka te tehnički i tjelesni doprinos, Romelu Lukaku je proglašen najboljim igračem talijanskog prvenstva prošle sezone, a sad će predstavljati najveću prijetnju talijanskoj obrani.

- Dvije godine u Italiji su ga unaprijedile. Povjerenje i odgovornost koje mu je dao tadašnji Interov trener Antonio Conte ojačale su ga iznutra. On je poput tenka, zabija prirodno, ne propušta utakmice - rekao je poznati talijanski trener Claudio Ranieri o belgijskom topniku, dok ga je Conte nazvao ‘silom prirode’.

Uvijek spreman

I talijanski stoperi ga izuzetno cijene, no Francesco Acerbi ga se ne boji...

- On je zaista sjajan napadač, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Ako mu ostaviš prostora, zabit će. Uvijek moraš biti spreman, ne smiješ mu ništa ostaviti. Ali, već sam ga ranije zaustavio.

Svi oni koji će u ovoj utakmici simpatizirati Belgijce nadaju se da drugi igrači mogu nadoknaditi dvojac iz madridskog Reala i Manchester Cityja.

- Italija će biti najteži suparnik s kojim smo se dosad susreli. Imaju dobar niz pobjeda i za nas će biti veliki izazov da ga prekinemo. Njihov stil igre mogao bi nam odgovarati više nego portugalski. Oni su poduzetniji prema naprijed i mogli bismo profitirati od prostora kojeg ostave, ali sigurno nam neće biti ništa lakše nego s Portugalcima - smatra Thorgan Hazard, čiji je pogodak za pobjedu nad Portugalom odveo Belgiju u četvrtfinale.

Jako važan bit će i obračun na sredini terena, gdje Belgija ima jakog aduta u Youriju Tielemansu, koji je prošle sezone pružao jako dobre partije u premierligašu Leicesteru.

- Poznajem njihove veznjake, igrao sam protiv nekih od njih. Imaju puno kvalitete i veselim se borbi na sredini terena. Detalji će činiti razliku, a mislim da smo mi izvukli određene pouke sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Neka bolja momčad pobijedi - poručio je Tielemans.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Sportske novosti / Foto: ANATOLY MALTSEV Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.