BELGIJA - PORTUGAL (uživo od 21.00) Dvoboj titana

27.06.2021. 20:22:00

BELGIJA - PORTUGAL (uživo od 21.00)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen - Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard - De Bruyne, E. Hazard - Lukaku

PORTUGAL: Patricio - Dalot, Ruben Dias, Pepe, Guerreiro - Moutinho, Palinha, Sanches - Bernardo Silva, Jota, C. Ronaldo

20.00 Poznati su sastavi za večerašnju utakmicu. Kod Portugalaca Bruno Fernandes počinje s klupe, u sredini terena su Moutinho i Palinha.


Najava utakmice // piše: Goran Čičin - Mašansker

Branko Strupar, bivši reprezentativac Belgije, idealan je sugovornik uoči velikog derbija osmine finala Europskog prvenstva u kojoj momčad Roberta Martineza ide na aktualnog europskog prvaka Portugal.

- Gledao sam skoro sve utakmice dosad, dobri su i jedni i drugi. Onako navijački, rekao bih da je 60:40 za Belgijce. Obje reprezentacije su dobre momčadi, ali gledao sam Portugal protiv Njemačke, gdje su ih Nijemci doslovno razmontirali. Prema naprijed su puno jači nego prema natrag, mislim da je vezna linija Belgije bolja od portugalske. Naravno, i De Bruyne se vratio, svi smo vidjeli kakva je to igračina. Mislim da je Belgija za nijansu u prednosti - rekao je Strupar u uvodu.

Ističe kako su Crveni vragovi u skupini na njega ostavili odličan dojam.

- Na stranu prvo poluvrijeme protiv Danske, koja je zbog onog što se dogodilo Eriksenu u tu utakmicu ušla ekstra motivirana, povela na početku i u prvom poluvremenu dominirala maksimalno. U nastavku je ušao De Bruyne i sve preokrenuo, majstorski je namjestio izjednačenje i isto tako zabio za pobjedu. Belgija je korektno odigrala i treću utakmicu i ‘pogurala’ Dansku u osminu finala, drago mi je da je ispalo tako...

Portugal je u najjačoj skupini Eura tijekom 3. kola na trenutke bio izvan eliminacijske faze, ali se ipak provukao.

image
 LLUIS GENE Afp

- Francuzi i Nijemci za mene su bolje ekipe od Portugala, bez obzira na Ronalda. Nije Ronaldo čitava momčad. On voli rušiti svoje rekorde, i prema naprijed su izrazito jaki, ali ‘štuca’ im obrana. Kad nalete na neku dobru veznu liniju, isto imaju problema. Nijemci su ih doslovno demolirali, ne samo zbog rezultata 4:2. Imali su puno prilika, pokazali su baš veliku moć. Ne vjerujem da će Belgija toliko dominirati, grupna faza uvijek je drugačija. Sad imaš 90 minuta i moraš pokazati, jesi ili nisi - ističe Strupar.

Ruben Dias proglašen je najboljim igračem Premier lige, ali portugalska obrana baš i ne ulijeva previše povjerenja?

- U svakom slučaju, momčad je najbitnija. U Premier ligi su utakmice svaka tri dana, stalno si u pogonu. Tu je sasvim druga priča, najčešće igra s Pepeom, drugačija je koncepcija. U klubu postoji automatizam, a kad gledaš Portugal protiv Njemačke, onda vidiš da su jako ranjivi, bez obzira što imaju ‘najboljeg’ igrača Premier lige.

Slabije strane

Strupar smatra da je Martinez dovoljno iskusan i kvalitetan stručnjak te da može iskoristiti iskazane slabosti suparnika.

- Martinez je jako dobar kao izbornik Belgije. U Rusiji su na SP-u bili treći, nesretno su izgubili od Francuske, a vrlo lako su mogli ući u finale. Sad je ovo prilika generacije da dođu do kraja. Naravno, mnoge bi ekipe to željele, isto tako i Hrvatska. Jako je lukav, ima veliko iskustvo i mislim da će dobro detektirati slabije strane Portugala i da će ih Belgija pobijediti.

Slijedi i vrlo zanimljiv duel napadača, Romelu Lukaku (Inter) protiv Cristiana Ronalda (Juventus). Bitka iz Serie A seli se na europsku pozornicu.

- A dobro, Ronaldo puca penal skoro svaku utakmicu, to mi je već malo smiješno. Čuo sam da ga zovu ‘Penaldo’. Uz Mbappea Haalanda, Lukaku mi je treći kad su top-tri napadača u pitanju, baš prava devetka. Čovjek je tenk, to mu je ‘nickname’. On nosi dvojicu na sebi, prošao bi i kroz zid da treba, pa to je strašno. Kakva je to moć, silina, doista djeluje nezaustavljivo! Bio sam pokraj terena kad su igrali Hrvatska i Belgija prije nekoliko godina, zabio je tada dva gola. S centra je otresao trojicu, prošao golmana... Sad je stariji i iskusniji, dakle još i bolji nego prije. Nije slučajno Inter ove sezone s njim osvojio titulu, što mi je drago i zbog Perišića Brozovića, naravno. Ronaldo je ipak u respektabilnim godinama, već ima 36. Dobro, to se na terenu ne vidi puno, i dalje je on gol-mašina. Ali Lukaku je ‘čudovište’, on voli i asistirati, kod Ronalda toga baš i nema. Ne volim taj ego kod njega, on samo gleda svoju statistiku. Vjerujem i iskreno se nadam da će Belgija proći u četvrtfinale.

Na kraju razgovora morali smo dužno poštovanje posvetiti i Kevinu de Bruyneu, možda i najboljeg svjetskom veznjaku u ovom trenutku.

Bio sam u šoku

- To je igrač koji može igrati u svakom klubu, svaki klub na svijetu bi ga želio. Dalje ne moraš ništa reći. Kamo god da dođe, on bi bio izvanserijsko pojačanje, ne znam kojeg bih veznog mogao staviti u njegov rang. Bio sam u šoku kad sam vidio što je napravio protiv Danske u drugom poluvremenu. Danska je bila bolja momčad, ali on je ušao i praktički ih je sam pobijedio. Gledam ga stalno u Premier ligi, snalazi se odlično na svim pozicijama, može i kao lažna devetka. Ima motoriku, znanje, ima baš sve. Nema kod njega dizanja lopte, sve su to čvrste lopte, po zemlji ili poluvisoke. Ili ćeš si sam zabiti, ili će napadač zabiti. Kad igraju Sterling ili Agüero s njim, samo se postave, lopta ih pogodi i uđe u gol, kakvi su to centaršutevi. Atipično je koliko ima autogolova ove sezone na Euru, ali većinom se tu radi o kvaliteti centaršuta. Pravi ubačaj je pola gola, nije to bez veze.

Imao je Strupar i šaljivi dodatak za kraj:

- Gledao je mene kao klinac u Genku, skupljao mi je lopte, pa je nešto i naučio, ha-ha!

Nije tajna da su napadača iz Španskog svojevremeno idolizirali današnji belgijski reprezentativci.

Courtoisu sam se potpisao na ruku, rekao je da više nikad neće prati tu ruku - smije se Strupar.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Sportske novosti / Foto: ANATOLY MALTSEV Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.