Benčić nije jedina: Ni HDZ-ovi dužnosnici nisu prijavili trošak najma stanova

18.09.2023. 20:45:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Sandre Benčić nakon što je otkriveno da nije u imovinskoj kartici prijavila da plaća 580 eura za najam stana mjesečno.

Pravilnik i upute Povjerenstva jasno propisuju da se mora prijaviti i ta obveza. Ako se ona odnosi na prijavu troška koji se plaća za najam, onda bi je trebali plaćati dužnosnici koji imaju taj trošak, piše 24 sata. Taj je list provjerom imovinskih kartica utvrdio da ni jedan ministar i državni tajnik koji plaćaju najam također nisu prijavili tu obvezu.

U državnim stanovima koje plaćaju pet kuna (67 centi) po kvadratu žive i HDZ-ovi ministri Mario Banožić, Marija Vučković, Oleg Butković, predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić, Sanja Bošnjak, državni tajnik Mile Horvat... Oni svi plaćaju najam tvrtki Državne nekretnine, što po zakonu znači da bi se i to trebalo prijaviti.

'Da, trebali bi i svi oni onda u imovinsku karticu prijaviti iznos koji plaćaju za najamninu. Mi nismo imali slučaj u praksi poput ovoga koji se sad otvorio s dužnosnicom Benčić', potvrđuje za 24 sata Davorin Ivanjek, bivši član Povjerenstva, koji je osam godina bio na dužnosti i za čijeg mandata su donesene upute.

Zastupnicima Sabor pokriva najam do 330 eura, a ako unajme skuplji stan, oni trebaju pokriti razliku. Ni tu razliku nitko ne prijavljuje.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.