Benčić otkrila razmjere svoje domoljubnosti: 'Anušićevo otkazivanje sastanka je neobično'

14.01.2024. 16:36:00

Stranka Možemo! u nedjelju je ponovno kritizirala izmjene Kaznenog zakona po kojima će curenje informacija iz sudskih istraga biti kazneno djelo, kaži da je to udar na medije i javni interes te pozivaju civilno društvo, akademsku zajednicu i medije da im se suprotstave.

Saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar-Gamulin rekla je na konferenciji za novinare kako se tim izmjenama, koje je Vlada poslala u saborsku proceduru, uvodi  novo kazneno djelo, s kaznom do tri godine zatvora. Ustvrdila je  da ih je premijer Andrej Plenković najavio u momentu "kada se u javnosti pojavio neki AP u SMS prepiskama USKOK-ovih optuženica Žalac Rimac". 

"Od ove odredbe su kao izuzeti novinari, no da bi se došlo do počinitelja tzv. curenja informacija mogu se primijeniti sve mjere za prikupljanje tih dokaza, što znači da se mogu oduzeti mobitele kompjutore, primijeniti mjere prisluškivanja", istaknula je. Raukar-Gamulin rekla je kako u našim zakonima već postoji sankcioniranje zbog curenja informacija kojim se ne vrši udar na javni interes i slobodu medija.

Ustavni sud je 2012. donio odluku da istrage moraju biti transparentne i pod okom javnosti, podsjetila je: "Postoje ljudi u sustavu koji ne žele šutjeti o zataškavanju činjenica u istragama, i u javnom interesu ih prijavljuju medijima. Zamislimo što bi sve bilo skriveno i nepovratno neprocesuirano da nije tako, koje bi sve bile tragične posljedice za hrvatsko društvo, demokraciju i borbu protiv korupcije".

Plenkoviću je 'uzor Orban'

"Ne bismo saznali za AP-a, Marka Milića i njegovu nježnu brigu za zapošljavanje njegovih prijatelja, kao i za mnoga nastojanja da se prikriju okolnosti počinjenja nekog djela kao što su slučajevi Dekanić i Banožić", dodala je. Raukar-Gamulin ustvrdila je i da premijer Plenković napada na medije.

Kako je kazala, izmjenama zakona, netransparentnim financiranjem aktivnosti u medijima, neustavnim smjenama ministara i marginaliziranjem Sabora, Plenković "vrši direktni udar na parlamentarnu demokraciju i ispod žita uvodi kancelarski sustav". Prema njenom mišljenju, premijeru Plenkoviću "očito je uzor Orban".

Koordinatorica stranke Sandra Benčić ocijenila je da izmjene zakona mogu imati ozbiljne učinke na medijske slobode te na položaj žrtve i okrivljenika u kaznenom postupku. "Nemamo većinu u Saboru i ne možemo spriječiti da se ovo izglasa", rekla je Benčić, dodavši kako je riječ o zadiranju u prava i standarde koje smo postigli ulaskom u EU. 

Pripreme za izbore

Mediji imaju moć i trebali bi ju iskoristiti te poručiti premijeru Plenkoviću da kada želi "ovo opravdati ili plasirati neku temu" da mu mediji kažu kako je to "netema", kaže Benčić. Najavila je da će u Saboru prikupljati potpise za ocjenu ustavnosti predloženog Zakona. 

Na novinarsko pitanje o datumu parlamentarnih izbora Benčić je rekla da Možemo!  svoje pripreme za superizbornu godinu temeljili na tome da će biti u travnju ili najkasnije u svibnju.

Ipak, kaže, sve je više šuškanja da će biti u ljeto ili jesen. Smatra da premijer Plenković ima 'ozbiljnih problema s određivanjem datuma zbog unutarnjo 

političkih razloga', i da 'nema dovoljno za sastavljanje Vlade bez Domovinskog pokreta, no to ima međunarodne reperkusije'.

 'To je neobično'

Upitana za komentar što je ministar obrane Ivan Anušić u subotu prilikom posjeta Crnoj Gori otkazao sastanak s crnogorskim kolegom  Draganom Krapovićem, Benčić je rekla kako je neobično, no nada se da to ni na koji način ne pokazuje nekakvu "drugu politiku koju bi Hrvatska imala prema zemljama u regiji". 

Ministar obrane Anušić je sastanak otkazan zbog Krapovićevih izjava o postavljenoj spomen ploči u nekadašnjem logoru Morinj na kojoj piše da su događanja u tom logoru "posljedice velikosrpske agresije", te zbog pitanja vlasništva hrvatskog školskog broda Jadran, koji se nalazi u Crnoj Gori.

Izvor: Direktno.hr/bkk/h

Izvorni autor: Direktno.hr/Foto: Sabor

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.