Beogradski odvjetnik završio u hrvatskom zatvoru: Pogledajte samo što je pjevao na putu do Knina

13.08.2024. 16:48:00

Srpski Beogradski odvjetnik Nemanja Berić našao se u središtu međunarodnog incidenta nakon što je u Hrvatskoj uhićen i osuđen na 15 dana zatvora, piše Dnevno.hr.

Prema izvještajima beogradskog medija Politika, Berić je uhapšen zbog pjevanja pjesme “Do Dinare niđe ne stajem” tijekom putovanja iz Beograda u Knin, koju je snimio i objavio na društvenim mrežama. Međutim, navodno to nije sve.

Incident je započeo kada su hrvatski policajci uočili Berićevu snimku na Facebooku i procijenili da izvedbom te pjesme narušava javni red i mir. Berić je zadržan 10. kolovoza na graničnom prijelazu Bajakovo, dok je pokušavao napustiti Hrvatsku.

Prema izvješću Politike, nakon dolaska policije iz Knina, odvjetnik je priveden sucu za prekršaje u Šibeniku koji mu je odmah izrekao zatvorsku kaznu.

Foto: Facebook
Sporna snimka

Međutim, pojavile su se sumnje u točnost izvještaja Politike. Drugi izvori sugeriraju da razlog Berićevog uhićenja nije bio samo pjevanje spomenute pjesme, već snimka na njegovom Instagram profilu s Bajom Malim Kninđom, kontroverznim srpskim pjevačem poznatim po pjesmama koje veličaju četničkog vojvodu Momčila Đujića. Prema tim tvrdnjama, upravo je propagiranje nacionalističkih pjesama potaknulo reakciju hrvatskih vlasti.

Ovaj slučaj izazvao je i reakciju Odvjetničke komore Srbije koja je zatražila od srpske veleposlanice u Hrvatskoj, Jelene Milić, da posjeti Berića u Šibeniku i istraži okolnosti njegovog uhićenja. Komora traži da se utvrdi jesu li uhićenjem prekršena Berićeva ljudska prava i slobode.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.