Beroš: ''Nitko tko radi svoj posao pošteno neće biti zakinut za svoju plaću. To neću dozvoliti''

13.04.2020. 20:32:00

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV komentirao je posljednje informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i osvrnuo se na situaciju u zdravstvenom sustavu.


Vili Beroš, ministar zdravstva, u Dnevniku Nove TV komentirao je organizaciju hitne pomoći tijekom krize epidemije. ''Reći da zdravstveni sustav funkcionira uobičajeno to ne bi bilo istina. Nalazimo se u jeku epidemije koja je znatno promijenila funkcioniranje zdravstvenog sustava. Međutim, naše upute su vrlo jasne. Službe hitne pomoći moraju svoju funkciju adekvatno izvršavati'', rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na dva smrtna slučaja, jedan na otoku Murteru i jedan u pločama, u kojima obitelji preminulih tvrde da su životi izgubljeni zbog nedolaska hitne pomoći. ''Modus funkcioniranja je drugačiji kada je riječ o sumnji na COVID-19. U spomenutim slučajevima nismo imali tu sumnju, stoga sam mišljenja da je djelovanje hitne medicinske djelatnosti trebalo biti uobičajeno i adekvatno'', kazao je Beroš. Dodao je da o ova dva slučaja razgovarao s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja će zatražiti stručni nadzor.

O plaćama zdravstvenim djelatnicima

Na pitanje je li se mogao spriječiti ulazak koronavirusa u domove za starije i nemoćne, ministar kaže da se najprije moraju utvrditi svi detalji. ''Ukoliko bude elemenata za nekakav propust ili krivnju, reagirat će se na adekvatan način'', rekao je Vili Beroš.

Ministar je komentirao i situaciju zdravstvenih djelatnika koji su dobili manje plaće, iako su radili cijeli mjesec. ''Ako se ustanovi da netko nije dobio adekvatnu plaću, a odradio je određenu satnicu, isto će mu biti nadoknađeno'', poručio je ministar.

Kazao je da je ravnateljima bolnica već ranije dao jasne upute kako da postupaju kada je riječ o obračunavanju prekovremenih sati. ''Nitko tko radi svoj posao pošteno neće biti zakinut za svoju plaću. To neću dozvoliti'', zaključio je Beroš.

Nema opuštanja

Kada je riječ o ukidanju mjera zaštite od koronavirusa, ministar kaže da će ih se ukidati postepeno, ali tek kada za to dođe vrijeme.

''Epidemiološka situacija je ono što će nam signalizirati da je vrijeme za popuštanje mjera. Iako danas imamo 50 novooboljelih, i to je brojka koja je savršena i da nam je netko rekao prije mjesec dana da ćemo imati ovakve brojeve vjerujem da bi svi bili presretni, mjesta za opuštanje apsolutno nema. Zato apeliram još jednom na građane da poštuju mjere'', kaže Beroš. 

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: V. P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.