Beroš otkrio kako će izgledati popuštanje mjera: Neće se svima isplatiti otvaranje

25.02.2021. 18:54:00

'Danas je premijer najavio nove mjere, one će sutra biti predstavljene. Jasno je da za mnoge naše aktivnosti treba postojati epidemiološki okvir, a vrijedit će kao i onaj od prije – razmak među stolovima, gostima, higijena…', kaže ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako lokalni stožeri mogu donositi restriktivnije mjere i da su suglasni s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

'U svakodnevnoj smo komunikaciji i njihov je potez pokazatelj odgovornosti.', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u Dnevniku N1 Televizije.

Beroš je dodao kako se 'vjerojatno neće svima isplatiti otvorenje', ovisno o lokaciji, veličini terase, no kako je dodao to 'sada možemo relaksirati kao mjeru'.

'Okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije.', dodao je Beroš te nastavio:

'Nakon otvaranja terasa, pogorša li se situacija, morat ćemo povlačiti druge korake.'

Povjerenstvo će provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju, rekao je.

'Ako je bilo prekorednog cijepljenja, mislim da nije riječ o stručnom, nego moralnom i etičkom propustu. Opsežna je dokumentacija koju su nam bolnice poslale i treba vremena da se sve provjeri. No GDPR nam uvjetuje da na poseban način pristupamo određenim dokumentima', kazao je.

Ako se ustanovi nečija odgovornost, kaže, postoji niz mogućnosti kažnjavanja disciplinski, nisu samo otkazi i ostavke opcije sankcioniranja.

'Novčane kazne, ukori, oduzimanje licence privremeno ili trajno, ako je netko prekršio kodeks', rekao je.

'Cijepljenje ide sporije nego što smo to planirali, ali nepoznanica je do sada bila da se cjepivo ovako brzo producira. Vjerujem da će nakon početnih poteškoća u proizvodnji i isporuci stvari krenuti nabolje. Izrael je cijepio velik broj stanovništva, no epidemija i tamo napreduje. Cjepivo je rješenje, ali tek kada cijepljeni obuhvat bude 70 posto građanstva. Do tada moramo se pridržavati svih protuepidemioloških mjera!, rekao je.

Godina dana od početka epidemije

'Bilo je više dobrih nego loših stvari. Zdravstveni je sustav pokazao dijametralno suprotnu sliku u odnosu na ono kakvim ga se smatra, a to je bilo zahvaljujući radu svih u zdravstvenom sustavu i dobroj organizaciji. Svi smo funkcionirali kao jedan, i hvala zdravstvenim djelatnicima koji su se borili svih ovih mjeseci protiv epidemije. Budno pratimo situaciju i dalje.

Moj je život pratio i i dalje prati sve vezano za ovaj virus', rekao je Vili Beroš.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.