Beroš: Produljit ćemo valjanost covid-potvrda, vrijedit će godinu dana

14.09.2021. 11:17:00

Nakon što je potvrđeno da od početka listopada svi zaposleni u zdravstvenom sustavu na posao mogu doći isključivo uz covid-digitalnu potvrdu, a uskoro bi se isto moglo dogoditi i u socijali, nametnulo se pitanje što s onima kojima je potvrda na isteku.

Naime, u ovom trenutku covid-potvrda vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze cjepiva, a onima koji su se cijepili među prvima te su u siječnju primili drugu dozu taj rok ističe sredinom listopada. To se u prvom redu odnosi na zaposlene u zdravstvu i socijali, s obzirom da su oni bili prioritetna skupina i cijepljeni su među prvima.

“Liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, koje je još krajem prošle, odnosno početkom ove godine dalo povjerenje znanosti te su se cijepili i tako sačuvali svoje i tuđe zdravlje, neće ostati bez covid-digitalne potvrde “, potvrdio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

U ovom trenutku digitalna covid-potvrda valjana je ako nije prošlo više od 270 dana od druge doze, što za prve cijepljene, među kojima su i zdravstveni radnici, djelatnici domova za starije i štićenici, počinje isticati za desetak dana nakon što se uvede obveza potvrde za odlazak na posao u zdravstveni sustav.

Produženje covid-potvrde sigurno će biti vezano za primanje treće doze, a Beroš napominje da su u ovom trenutku sve oči uprte u Europsku agenciju za lijekove (EMA) koja bi najkasnije za deset dana trebala donijeti odluku o trećoj ‘booster’ dozi cjepivom Pfizer. “Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute tako da možemo reći da smo spremni”, pojašnjava Beroš, prenosi Jutarnji list.

No, neovisno o EMA-i i odluci oko treće doze, razmišlja se i o produljenju trajanja covid potvrde u kontekstu cijepljenja. Za sada je, naime, jedino Pfizer zatražio od EMA-e odobrenje za trećom dozom, pa ostaje otvoreno pitanje što s onima koji su se cijepili Modernom, AstraZenecom i Johnson&Johnsonom.

“Kao i uvijek, pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo, za treću dozu, dobiju mRNA cjepivo i obratno”, rekao je Beroš.

Osim booster doze čini se i da će covid potvrda trajati dulje nego što je to sada. “Dio zemalja već ranije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo je vjerojatno da ćemo i mi ići u tom smjeru i produljiti potvrdu na godinu dana sukladno rezultatima najnovijih znanstvenih i stručnih ispitivanja”, kaže Beroš i zaključuje da do početka listopada sigurno neće biti neodgovorenih pitanja, koja zanimaju sve one kojima ističe valjanost potvrde, a cijepili su se s obje doze.

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: N1 Info / Foto:Davorin Visnjic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.